Striković Hrapoviću: Mislite li da je skorašnje povećanje plata doktorima adekvatna nagrada...?

"Plata medinske sestre je i dalje ispod 400 eura, a o visini zarade vozača, ili radnica na održavanju čistoće ne želimo ni da polemišemo, neprihvatljivo su niske"
2239 pregleda 6 komentar(a)
Striković, Foto: SDP
Striković, Foto: SDP

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Adnan Striković pitao je ministra zdravlj Kenana Hrapovića da li i dalje misli da je skorašnje povećanje plate doktoru specijalisti sa 680 na 760 eura ili doktoru medicine sa 550 na 610 eura adekvatna nagrada za težinu i obim posla koji obavljaju.

Striković je u otvorenom pismu Hrapviću, naveo da je SDP predala u skupštinsku proceduru Zakon o zaradama u javnom sektoru kojim se predviđa uvećanje plate zdravstvenim radnicima za 15 % ali svim radnicima, ne selektivno, kako su Hrapović i njegovi izabranici navikli da postupaju kada su u pitanju stimulacije na zaradu, ali i kada su u pitanju sve ostale stvari vezane za sektor kojim upravlja Hrapović.

"Plata medinske sestre je i dalje ispod 400 eura, a o visini zarade vozača, ili radnica na održavanju čistoće ne želimo ni da polemišemo, neprihvatljivo su niske. Zato hoćemo, prije rasprave u Skupštini, da Vas pitamo da li ste planirali da razgovarate sa poslanicima većine koju predstavljate, ili bar sa dvojicom vama najbližih? U posljednjem javnom obraćanju, a interesantno, nemate ih mnogo u zadnje vrijeme, saopštili ste da ste uvijek bili za povećanje plata u zdravstvu. Gdje ćete ljepšu priliku od ove da nas ubijedite u to, jer vam ne vjerujemo, a značajnije je da vam ne vjeruju ni zdravstveni radnici. Pozovite javno sve poslanike da podrže ovaj zakon, a za početak kažite da li ga podržavate Vi i zašto ne", istakao je Striković.

On je dodao da ako su odgovori na ova pitanja iznad Hrapovićevih ingerencija, SDP se izvinjava, i zamoliće Milutina Simovića da odgovori na njih.

"A vi nam, uvaženi ministre bar recite, da li ćete tražiti od Fonda za zdravstveno osiguranje da ispravi grešku i svim specijalizantima obračuna naknadu za odvojeni život za april mjesec? Trebalo bi da znate da su to doktori sa najmanjim zaradama u sistemu. Trebalo bi da znate i to da oni nemaju svoje stanove po Beogradu. Podstanari su i za kiriju su dali bar pola svoje plate. Zar im zbog toga što su prekinuli svoje stručno usavršavanje, vratili se u svoju državu, bili na prvoj linije odbrane od Covida 19, zahvaljujete na način što od njih pravite socijalne slučajeve? Kako mislite da ti ljudi ostanu u Crnoj Gori, a kakvu poruku šaljete njihovim mlađim i budućim kolegama? Razmislite ministre, nemate još mnogo vremena", poručio je Striković.

Bonus video: