Susret Bečića i Koprivice: Poslednji momenat za sprovođenje izbornog zakonodavstva

Bečić i Koprivica su analizirali čitav niz pojedinosti u setu izbornih zakona koji nijesu implementirani, ocjenjujući da višemjesečni rad na uspostavlajnu rješenja koja su definisana usvajanjem seta zakona definitivno iz praktičnog ugla u ovom trenutku ne daje mogućnost za smanjenje zloupotreba u izbornim procesima, zbog kojih se i radilo na usvajanju izbornog zakonodavstva
27 komentar(a)
Dragan Koprivica, Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Dragan Koprivica, Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 02.07.2015. 15:46h

Poslednji je momenat za odlučne i konkretne aktivnosti na sprovođenju izbornog zakonodavstva, zato što turbulencije na političkoj sceni jasno ukazuju na mogućnost prijevremenih izbora, ocijenili su predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju, Dragan Koprivica.

Bečić i Koprivica su, kako je saopšteno iz Demokatske Crne Gore, razgovarali o implementaciji, odnosno neimplementaciji izbornog zakonodavstva i aktivnostima koje je hitno potrebno preduzeti u cilju poštovanja zakona i stvaranja iole demokratskih uslova za održavanje izbora.

Sagovornici su se saglasili da je poslednji momenat za hitno preduzimanje konkretnih i odlučnih aktivnosti na implementaciji izbornog zakonodavstva.

„I to ne samo zbog toga što osnovi demokratije nalažu potrebu poštovanja zakona koje usvaja parlament, već i zato što brojne turbulencije na političkoj sceni jasno ukazuju na mogućnost i prijevremenih izbora kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, što bi dovelo do haotične situacije i paralisanja sistema“, kaže se u saopštenjui.

Oni su, kako se navodi, ocijenili da je neshvatljivo da brojni činioci društveno-političkog života u zemlji koja teži ulasku u Evropsku uniju moraju da ulažu ovolike napore da bi omogućili poštovanje imperativnih zakonskih normi koje je setom izbornih zakona donijela Skupština, kao najviši zakonodavni, odnosno predstavnički dom građana.

„Posebno je zabrinjavajuća činjenica da nadležni organi još uvijek nijesu upoznali javnost kada će naznačene obaveze biti ispunjene, a Bečić i Koprivica podsjetili su je da je zakonski rok za isto bio 1. novembar 2014. godine“, dodaje se u saopštenju.

Bečić i Koprivica su analizirali čitav niz pojedinosti u setu izbornih zakona koji nijesu implementirani, ocjenjujući da višemjesečni rad na uspostavlajnu rješenja koja su definisana usvajanjem seta zakona definitivno iz praktičnog ugla u ovom trenutku ne daje mogućnost za smanjenje zloupotreba u izbornim procesima, zbog kojih se i radilo na usvajanju izbornog zakonodavstva.

„Zaključili su da Skupština mora iskoristiti svoje kontrolne mehanizme i u saradnji sa organima izvršne vlasti hitno rješavati predmetna pitanja jer je dosledna primjena zakona u punom kapacitetu preduslov za uspješne i zakonite izbore, legitimnost vlasti i sticanje povjerenja građana u izborni proces“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: