Trg u centru Palerma nosiće ime Crna Gora

“Ploču sa natpisom naše zemlje otkrio je zajedno s visokim predstavnicima federalnih, gradskih i opštinskih vlasti, kao i sa ambasadorom Crne Gore, Gordanom Stojovićem i počasnin konzulom Huanom Karlosom Lakovićem”, kaže se u saopštenju Vladine Službe za odnose s javnošću
53 pregleda 48 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 08.06.2016. 18:22h

Trg u centru opštine Palermo, u elitnom dijelu Buenos Airesa od danas će nositi ime Crna Gora.

Crnogorski premijer, Milo Đukanović završio je danas višednevnu posjetu Argentini učešćem na svečanosti povodom davanja imena „Crna Gora“ jednom trgu u centru opštine Palermo, u elitnom dijelu Buenos Airesa.

“Ploču sa natpisom naše zemlje otkrio je zajedno s visokim predstavnicima federalnih, gradskih i opštinskih vlasti, kao i sa ambasadorom Crne Gore, Gordanom Stojovićem i počasnin konzulom Huanom Karlosom Lakovićem”, kaže se u saopštenju Vladine Službe za odnose s javnošću.

Svečanosti su, kako se dodaje, prisustvovali i predstavnici crnogorskih zajednica Latinske Amerike.

Kako se navodi, Đukanović je u utorak razgovarao s predsjednikom argentinskog Savjeta za međunarodne odnose (CARI), Adalbertom Rodrigezom Đavarinijem.

Đukanović je u sjedištu te institucije održao predavanje na temu „Regionalna saradnja na prostoru bivše Jugoslavije i evropska perspektiva Zapadnog Balkana“.

U saopštenju se navodi da je nakon kratkog podsjećanja na devedesete, Đukanović govorio o aktuelnim procesima u regionu kroz primjer progresa Crne Gore u evropskoj o evroatlantskoj integraciji, i u ekonomskom i demokratskom razvoju.

„Imali smo jasnu viziju prije deset godina. Danas je Crna Gora na vratima NATO-a, u završnoj fazi formalizacije punopravnog članstva, sa otvorena 22 pregovračka poglavlja sa Evropskom unijom (EU), uz odlične odnose sa svim susjedima“, rekao je Đukanović.

On je istakao da zemlje Zapadnog Balkana nemaju bolju soluciju od integracije u EU i NATO i izrazio optimizam da će čitav region biti sastavni dio ujedinjene Evrope.

"U tom kontekstu izrazio je i nadu da će Berllinski proces biti od velike ekonomske koristi u cilju boljeg međusobnog povezivanja, i sa Evropom, kao novi dio strategije EU prema Zapadnom Balkanu", dodaje se u saopštenju.

Đavarini je, kako se ističe, s posebnim respektom govorio o Crnoj Gori i ulozi Đukanovića u njenom savremenom razvoju, uz ocjenu da će promjene u njegovoj državi na nacionalnom i međunarodnom planu povoljno uticati i na razvoj bilateralnih odnosa Crne Gore i Argentine.

"Posebno je potencirao značaj kontakata preko crnogorske dijaspore sa kojom je i lično povezan od djetinjstva", rekli su iz Vlade.

Đavarini je Đukanoviću uručio povelju počasnig člana argentinskog Savjeta za međunarodne odnose.

Bonus video: