U Budvi svako malo kriza vlasti

Crnogorska napustila koaliciju u metropoli turizma nakon godinu, poručuju da su DF i DPS “trula jabuka”. DF očekuje da povuku i kadrove. Sada postoji većina, ali opstanak vlasti zavisi od odluke Demokrata i URA/SDP
7004 pregleda 15 komentar(a)
Nikom ništa: Carević, Foto: Zoran Đurić
Nikom ništa: Carević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.08.2019. 08:33h

Vladajuća koalicija u Budvi, nakon izlaska Crnogorske iz vlasti, i dalje ima skupštinsku većinu, ali opstanak zavisi od odluke Demokrata i GP URA/SDP, da li će nastaviti da daju podršku administraciji Marka Bata Carevića (DF).

“Vlast nije mnogo dobila ulaskom Crnogorske, ni njihovim odlaskom. Dobro je što su sami donijeli ovakvu odluku i sami izašli iz vlasti”, kazao je Carević “Vijestima”.

Predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević je izjavio da je napuštanju vlasti doprinio nepodnošljivi primitivizam, nepoštovanje i to što se DF u Budvi ponaša tako što hoće svu moć sa 6 odbornika od ukupno 33 i da suštinski sarađuje sa DPS-om. “DF i DPS su dvije polovine iste trule jabuke”, kazao je on za TV Vijesti.

Najava da će na Jazu biti organizovana manifestacija “Guča u Budvi”, bila je kap koja je prelila čašu da se Crnogorska odluči da napusti koaliciju. Tome su doprinijela i gruba saopštenja i kvalifikacije DF-a na račun rukovodstva i članova Crnogorske. Uskraćivanjem podrške sa svoja tri odbornika, Crnogorska prakrično ne može urušiti vlast, jer tijesnu većinu od 17 odbornika zadržava “krnja koalicija”- osam odbornika Demokratske Crne Gore, šest DF-a, odbornica GP URA/SDP Božena Jelušić i dva samostalna odbornika Stevan Džaković i Goran Pejović. Iako je njih dvojicu Crnogorska “ispisala” iz vladajuće koalicije, Džaković i Pejović glasaju i podržavaju sve odluke Carevića i ne kritikuju njegovu politiku. Crnogorska je u julu prošle godine zaključila postkoalicioni sporazum i ulaskom u vlast spasila gradsku upravu od uvođenja prinudne uprave Vlade, jer se sjednice lokalnog parlamenta nijesu održavale zbog bojkota Džakovića.

“Vijestima” je juče u DF-u rečeno da očekuju od Crnogorske da se izjasni da li izlaskom iz koalicije povlači i svoje kadrove sa rukovodećih mjesta. “Postkoalicionim sporazumom DF je ustupio Crnogorskoj rukovodeće pozicije i očekujemo da ih sada vrate“, kazali su u ovoj partiji.

Kadrovi Crnogorske imaju mjesto potpredsjednika Opštine, potpredsjednika Skupštine, sekretara za društvene djelatnosti, načelnika Kancelarije za antikorupciju, predsjednika Izvršnog odbora Turističke organizacije Budve.

Kakav će biti rasplet situacije znaće se narednih dana, a Carević može nesmetano da upravlja u narednih šest mjeseci, kada ističe zakonski rok da mora biti održana sjednica lokalnog parlamenta.

Odluka Demokrata, URA i SDP-a je presudna da se eventualno održi vlast u Budvi, koja je svako malo na staklenim nogama.

"DF i DPS kao blizanci"

Potpredsjednik Opštine i lider budvanskog odbora Crnogorske Vladimir Bulatović je rekao da je Crnogorska učinila sve što je moguće “da pokaže građanima Budve i građanima Crne Gore da i uz programski različite ciljeve može zajedno da se radi”.

On je dodao da su “Demokratski front i Demokratska partija socijalista poput blizanaca”. „Nema te kombinacije i prevare kojom su ovladali u DPS-u, a koju do savršenstva nisu doveli funkcioneri DF-a. Oni jedni od drugih uče, jedni druge dopunjavaju, te je i za Budvu i za Crnu Goru spasonosna situacija u kojoj će DPS i DF zajedno imati nedovoljno glasova da bi na bilo šta mogli presudno da utiču”, kazao je Bulatović.

Bonus video: