U Evropsku uniju ulazite kad očistite kuću

Šmit je tokom razgovora sa predstavnicima crnogorskih nezavisnih medija kazao da će Njemačka i dalje pažljivo pratiti procese
16 komentar(a)
zastava, Foto: Arhiva Vijesti
zastava, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.08.2012. 20:15h

Bez temeljnog čišćenja korupcije i organizovanog kriminala nijedna zemlja ne može računati na punopravno članstvo u Evropskoj uniji, ocijenio je državni sekretar u njemačkom ministarstvu odbrane Kristijan Šmit.

On je tokom razgovora sa predstavnicima crnogorskih nezavisnih medija kazao da će Njemačka i dalje pažljivo pratiti procese u društvu koji treba da dovedu do nesmetanog rada svih medija u Crnoj Gori.

Direktorka “Monitora” Milka Tadić-Mijović ukazala je na fizičke napade na novinare, finansijske i sudske pritiske na nezavisne medije, koji su rezultat partijske kontrole tih institucija. Ona se posebno osvrnula na govor mržnje Mila Đukanovića na račun nezavisnih medija.

Direktor “Vijesti”, Željko Ivanović, ocijenio je da su prijevremeni izbori raspisani zbog teške ekonomske situacije i velikog deficita državnog budžeta, iako u vladajućoj koaliciji navode da su raspisani zbog želje da Vlada u punom mandatu uđe u pristupne pregovore sa EU.

Direktor “Dana” Mladen Milutinović rekao je da brojne afere ukazuju da je skoro svaka privatizacija u Crnoj Gori u posljednjih desetak godina imala elemente korupcije.

Tokom sastanka sa Šmitom poslanik Nove Slaven Radunović kazao je da u ovom trenutku ne postoji minimalan demokratski izborni ambijent, jer se vlast koristi pritiscima i ucjenama birača. On je rekao i da je Demokratski front jedini model izbornog nastupa koji omogućava izbornu pobjedu nad režimskom koalicijom.

Poslanik PzP-a Koča Pavlović ocijenio je da će smjena režima omogućiti kvalitetnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i otvoriti vrata vladavini prava.

Poslanik PzP-a Koča Pavlović ocijenio je da će smjena režima omogućiti kvalitetnu borbu protiv korupcije

Na predizborne zloupotrebe upozorio je i poslanik SNP-a Vasilije Lalošević u odvojenom sastanku sa Šmitom, navodeći da svakom građaninu treba obezbijediti uslove za slobodno izražavanje biračke volje.

Šmit je tokom sastanka sa potpredsjednikom Vlade Duškom Markovićem kazao da će Njemačka nastaviti da podržava Crnu Goru u ostvarivanju evropskih aspiracija, kao što je to uradila izglasavši u Bundestagu i otvaranje pregovora Crne Gore i EU.

Marković se osvrnuo na rezultate u oblastima reforme pravosuđa, snaženja institucionalnih kapaciteta, zaštite i promocije temeljnih ljudskih prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Načelno je dogovorena saradnja na planu pružanja ekspertske podrške Crnoj Gori. Šmit se juče sastao i sa ministarkom odbrane Milicom Pejanović-Đurišić.

Bonus video: