"Udar" da ne prođe kao afera "Snimak"

Iz delegacije EU kazali da je bilo "određenih dešavanja vezanih za sudski epilog" afere "Snimak", ali da taj proces nije završen
69 pregleda 36 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.02.2017. 07:43h

Evropska unija godinama uzalud traži da se afera Snimak dovede do kraja, zbog čega u opoziciji strahuju da bi ista sudbina mogla zadesiti i slučaj pokušaja državnog udara.

Komesar za proširenje Johanes Han ponovo je pozvao na transparentnu istragu o dešavanjima od 16. oktobra. Opozicija od tada ne učestvuje u radu Skupštine, poručujući da se neće vratiti dok se ne utvrdi puna istina o udaru.

“Puno rasvjetljavanje navedenih afera ne treba nam zbog EU, već, prije svega, zbog nas samih,” kazala je “Vijestima” Slađana Kaluđerović iz SNP-a.

Kaluđerović upozorava da bi svaki drugi epilog imao dalekosežne posljedice po sve u Crnoj Gori.

Na pitanje koliko su obavezujući ovakvi apeli EU i da li očekuje da će Crna Gora po i njima postupiti, poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da ne očekuje “jer bi to bio potpuno suicidni akt režima”.

“Pravu istragu o događajima od 16. oktobra ćemo saznati tek kad zaživi vladavina prava u Crnoj Gori”, kazao je i dodao da je pokušaj udara insceniran od onih koji su na vlasti.

U SNP i URA se slažu da se prije toga institucije moraju osloboditi uticaja vlasti.

“Uzimajući u obzir da su mehanizmi iz afere 'Snimak' temelji funkcionisanja vladajuće partije, njima svakako nije išlo u prilog ozbiljno procesuiranje aktera tog slučaja i kidanje grane na kojoj sami sjede.

Zbog toga postoje opravdane sumnje da će se, bez pritiska javnog mnjenja, ali i domaćih i međunarodnih političkih aktera, slučaj takozvanog državnog udara koristiti za produženo podizanje tenzija, polarizovanje političke scene i produbljavanje krize, kako bi se, uz 'državobraniteljsku' retoriku i oživljavanje referendumskih podjela, očuvao krnji parlament i obesmislili svi predstojeći izborni procesi”, rečeno je “Vijestima” iz stranke Žarka Rakčevića.

U URA smatraju da je Specijalno tužilaštvo direktnim miješanjem u izborne procese pomoglo DPS-u, dok iz SNP-a ističu da partija Mila Đukanovića ne bira način kako bi ostala na vlasti.

“Očigledno je da se afere koriste kao izborni adut DPS-a, a praksa jedan zaposleni-četiri glasa ili jedan terorista-manja izlaznost opozicionih birača mora biti zaustavljena i, što je važnije, sankcionisana”, poručila je Kaluđerović.

EU godinama traži da se stavi pečat na aferu Snimak, navodnu zloupotrebu državnih resursa za potrebe DPS pred izbore 2012. Slučaj je završio većinom odbačenih optužnica i uglavnom uslovnim kaznama.

U EU nisu zadovoljni.

“Bilo je određenih dešavanja vezanih za sudski epilog navodne zloupotrebe javnih resursa za partijske političke svrhe iz 2012. godine, ali taj proces nije završen. Do danas nije bilo nikakvog političkog epiloga”, rečeno je “Vijestima” juče iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Iz DPS-a su više puta isticali da je za njih ovaj slučaj završen, a mnogi njeni akteri su, u međuvremenu, unaprijeđeni. Zoran Vukčević je postavljen na čelo Investiciono-razvojnog fonda, a Zoran Jelić bi mogao uskoro da se nađe u Državnoj revizorskoj instituciji.

Iz Delegacije su upozorili da bez rezultata nema članstva u EU. “Brzina ovog procesa zavisiće od napretka u poglavljima koja se tiču vladavine prava, koji se ogleda u opipljivim rezultatima, prije svega u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

Danilović: Pozivamo Hana da prekine bojkot opozicije

Komesar je takođe poručio da se vlast i opozicija moraju okrenuti dijalogu, te da nije održiv bojkot Skupštine.

Poslanik Demosa Goran Danilović tvrdi da opozicija nema podršku Hana.

“Han poziva opoziciju da prekinemo bojkot parlamenta. Pozivamo Hana da prekine bojkot opozicije”, zatražio je Danilović.

Jedino oko čega se sa komesarom slaže Radunović je neophodnost dijaloga.

“Bojkot Skupštine od cjelokupne opozicije je definitivno najefikasniji metod pritiska na režim da pristane na ponovljene izbore, ali i najefikasniji način da privučemo pažnju međunarodne zajednice”, kazao je.

Dodao je da je situacija takva da EU više ne može da okreće glavu na zloupotrebe DPS-a u Crnoj Gori.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović smatra da bi Đukanović trebalo da prihvati preporuku Hana. “Posebno ističem da su uslovi opozicije potpuno jasni i od njih nećemo odstupiti ni za milimetar“, kazao je za “Vijesti”, ističući da izlazak iz krize zavisi samo od DPS.

Bonus video: