Uehara: Možete računati na našu podršku na putu ka EU

"Podrška SAD i transatlantska veza je i dalje ključna za dugoročnu stabilizaciju Zapadnog Balkana, i uvjeren sam da će ostati visoko na agendi prioriteta naših američkih saveznika," naveo je premijer Marković
153 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2018. 20:06h

Crna Gora može računati na kontinuiranu podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na putu pristupanja Evropskoj uniji, poručila je ambasadorka Margaret En Uehara.

"I to u oblasti jačanja vladavine prava, promovisanja građanske angažovanosti i obezbjeđivanja slobode medija", naglasila je ambasadorka na proslavi Dana nezavisnosti SAD.

Osvrnuvši se na svoj dosadašnji, trogodišnji ambasadorski angažman u Podgorici, Uehara je kazala da je ponosna na zajedničke rezultate.

"Prije nešto više od godinu dana, Crna Gora se pridružila NATO savezu i time načinila istorijski iskorak u procesu evroatlanstkih integracija. Sada zajednički radimo na unaprjeđenju kolektivne bezbjednosti širom svijeta", kazala je ona.

Premijer Duško Marković kazao je da su državnost, integritet i nezavisnost nepovratno učvršćeni članstvom u NATO, kao i da to predstavlja nov potencijal za Crnu Goru i bolju budućnost građana "nezavisno od prošlosti i nedostatka kontinuiteta razvoja regiona koji je uvijek bilo prekidan ratovima, sukobima i nerazumijevanjem".

"Dugoročni napredak i razvoj podrazumijeva vladavinu prava,demokratske standarde i fundamentalne slobode. Dvanaest godina od obnove državnosti Crna Gora je u reformama postigla puno, ali mora i treba još više. EU ostaje naš strateški prioritet kojem smo punim kapacitetima posvećeni, i zahvalni smo SAD, što nas podržavaju na tom putu i razumiju naše prioritete i potrebe. Put ka EU je komplementaran sa našom vizijom društva i vrijednosti", kazao je premijer.

Dodao je i da je stabilnost regiona Zapadnog Balkana i danas podjednako važna u procesu njegove evropske i evroatlantske perspektive kao što je to bila i decenijama unazad. Marković je istakao istorijski značaj posjete američkog potpredsjednika Majka Pensa Podgorici prošle godine i poruku "nedvosmislene posvećenosti SAD stabilnosti Crne Gore i regiona koje je tada prenio".

"Podrška SAD i transatlantska veza je i dalje ključna za dugoročnu stabilizaciju Zapadnog Balkana, i uvjeren sam da će ostati visoko na agendi prioriteta naših američkih saveznika," naveo je Marković.

Dok na proslavi Dana nezavisnosti nije bilo predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, svečanosti su prisustvovali predsjednik Skupštine Ivan Brajović, bivši šef države Filip Vujanović, potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, ministri vanjskih poslova Srđan Darmanović, odbrane Predrag Bošković, turizma i održivog razvoja Pavle Radulović i ekonomije Dragica Sekulić.

Osim predstavnika vladajuće koalicije, svečanosti su prisustvovali i predsjednici opozicionih partija Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić, Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković i Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Na prijemu nije bilo predstavnika Demokratskog fronta, a među zvanicama su bili i gradonačelnici Cetinja Aleksandar Kašćelan, Nikšića Veselin Grbović, Berana Dragoslav Šćekić, Petnjice Samir Agović, kao i čelnici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović-Marković, Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević, Centra za demokratsku tranziciju Milica Kovačević i Alfa Centra Aleksandar Dedović.

Galerija

Bonus video: