URA podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o finansiranju lokalne samouprave

Ljiljana Popović Moškov kazala je da Ustav zabranjuje svaku posrednu ili neposrednu diskriminaciju po bilo kojoj osnovi i propisuje pravo na samopredjeljenje, odnosno pravo na formiranje lokalnih samouprava i načela da sve lokalne uprave moraju biti jednake
1678 pregleda 0 komentar(a)
Popović Moškov, Foto: Zoran Đurić
Popović Moškov, Foto: Zoran Đurić

Građanski pokret URA podnio je inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o finansiranju lokalne samouprave jer, kako navode iz te partije, taj akt diskriminiše građane na osnovu regiona u kojem žive.

Članica predsjedništva URA, Ljiljana Popović Moškov, kazala je na konferenciji za medije da Ustav Crne Gore zabranjuje svaku posrednu ili neposrednu diskriminaciju po bilo kojoj osnovi, te da Ustav propisuje pravo na samopredjeljenje, odnosno pravo na formiranje lokalnih samouprava i načela da sve lokalne uprave moraju biti jednake.

"Tu je i Evropska povelja o lokalnoj samoupravi koju je ratifikovala Vlada Crne Gore, a koja kaže da sve lokalne samouprave moraju biti jednake u oblasti finansiranja. I stari Zakon o lokalnoj samoupravi imao je diskriminišuće elemente, a oni su se, kao i u ovom zakonu ogledali u načinu koliki postotak će se od poreza na dohodak građana vraćati lokalnim samoupravama", kazala je Popović Moškov.

Prošlim zakonom taj postotak je, dodaje ona, za sve gradove iznosio 12 odsto, izuzev Prijestonice i Glavnog grada u čemu se, kako kaže, ogledala diskriminacija.

Novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, kaže Popović Moškov, diskriminacija se produbila i da opštine tri regije u Crnoj Gori nemaju isti procenat vraćanja poreza na dohodak građana u svoju kasu.

"Primjera radi, građanin koji živi na primorju svoju opštinu finansira sa 6,5 eura, a isti građanin na sjeveru svoju opštinu sa nekih 50 eura. Spomenuću susjednu Hrvatsku, gdje se porez na dohodak građana stoprocentno vraća lokalnim samoupravama, a tačno je određeno šta ta lokalna uprav iz tih 100 odsto finansira. Svakako da je obaveza da 15 odsto tog poreza lokalna samouprava uplaćuje u egalizacioni fond koji upravo služi da bi se smanjila regionalna ekonomska neujednačenost u zemljama. U našem Zakonu egalizacioni fond je ostao a država diskriminiše građane na osnovu regije gdje žive", navela je Popović Moškov.

Ona je istakla i da morsko dobro u novom zakonu u primorskom regionu nije na popisu prirodnih bogatstava i dobara i da su primorske opštine dovedene u apsurd da ne mogu da ubiraju prihode, kao što to rade građani drugih regiona koji ubiraju prihode od svojih bogatstava.

Ona je, komentarišući političku situaciju u Kotoru, pozdravila odluku Upravnog suda i istakla da je on pokazao da sve institucije u zemlji nijesu zarobljene.

„Odluka je donekle odblokirala život grada, jer će se izmirivati zarade zaposlenih, no ona neće ništa značajnije promijeniti u odnosu na koaliciju, jer je njen manevarski prostor sužen već odavno. Na to smo kao URA još od jula prošle godine ukazivali, pokretali inicijative, pozivali na dijalog, nudili rješenja, no to, nažalost, nije naišlo na razumijevanje koalicionih partnera“, ukazala je Popović Moškov.

Na pitanje novinara šta će se dalje dešavati u Kotoru nakon odluke Upravnog suda, ona je odgovorila da bi Vlada trebalo da se drži odluke koju je donijela 30. maja i dala rok da Skupština u roku od 20 dana (dakle do 19. juna) sazove Skupštinu, a u suprotnom će na određeno vrijeme imenovati povjerenike do raspisivanja novih izbora.

„Inicijative za ponovno razrješenje predsjednika Opštine, dakle, nemaju utemeljenje i sa praksom političke korupcije u Crnoj Gori treba jednom zauvijek raskrstiti, jer bi se fabrikovala većina koja ne iskazuje volju građana koji su glasali na prethodnim lokalnim izborima“, zaključila je Popović Moškov.

Bonus video: