Veselji: Kosovu potreban jedinstven stav o demarkaciji sa Crnom Gorom

"Mi nismo spremni da se jedan kvadratni centimetar Kosova otuđi, ali ni da istovremeno bude manipulacije osjećanjima za pitanje koje se direktno odnosi na naš državni integritet"
59 pregleda 4 komentar(a)
Kadri Veselji, Foto: Facebook.com
Kadri Veselji, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 29.07.2016. 07:24h

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da je po pitanju demarkacije granične linije sa Crnom Gorom, političkom spektru Kosova potreban zajednički stav.

Veselji je za Glas Amerike na albanskom jeziku kazao da je pitanje demarkacije od "strateškog značaja za jačanje suvereniteta i državnog integriteta Kosova".

"Mi nismo spremni da se jedan kvadratni centimetar Kosova otuđi, ali ni da istovremeno bude manipulacije osjećanjima za pitanje koje se direktno odnosi na naš državni integritet", kazao je predsjednik kosovske skupštine.

Veselji, koji je i lider Demokratske partije Kosova, ocijenio je da je potrebno okončati demarkaciju, "posebno sa susjedom kakva je Crna Gora, koja je među prvim državama priznala Kosovo".

"Mi treba da sačuvamo dobrosusjedske odnose sa svim susjedima, treba da jačamo odnose sa međunarodnom zajednicom, ali želim da kažem da će naše institucije vrlo brzo i pametno odlučiti o pitanju demarkacije", kazao je Veselji.

On je dodao da se ne treba baviti prošlošću već da pažnju treba posvetiti pitanjima poboljšanja životnih uslova građana Kosova.

"Istovremeno, moramo da povećamo međusobno povjerenje, da svi volimo našu domovinu i da niko od nas nije spreman ni po koju cijenu da pokloni ni jedan kvadratni metar naše teritorije. To garantujemo našim građanima. To će biti i dio odlučivanja", kazao je Veselji.

Prema njegovim riječima, demarkacija i liberalizacija viza su potpuno različita pitanja.

"Pitanje teritorije ne treba pomiješati sa pitanjem slobode kretanja. Radi se o izuzetno velikom pitanju o kojem ćemo djelovati uz građansku odgovornost da se naša teritorija treba braniti i sačuvati. Mi ćemo donijeti odluku u skladu sa interesima građana", kazao je Veselji.

Predsjedništvo Skupštine Kosova prihvatilo je zahtjev poslanika Špetima Buličija da se 3. avgusta organizuje naučno-stručna rasprava o pitanju demarkacije granice sa Crnom Gorom na kojoj će biti predstavljeni argumenti za i protiv sporazuma o razgraničenju.

Bonus video: