Vlada: Fridrih Ebert je i pohvalila rezultate ka EU

Konstatovano je, kako se navodi, da Vlada njeguje politiku otvorenog razgovora, koje autor izvještaja prepoznaje u aktivnostima predsjednika Vlade
0 komentar(a)
Lukšić Kolašin i Mojkovac, snijeg, Foto: Boris Pejović
Lukšić Kolašin i Mojkovac, snijeg, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.02.2012. 15:54h

Analiza njemačke fondacije Fridrih Ebert pored kritičkog osvrta potvrđuje i dobar kurs u sprovođenju politika Vlade i na afirmativan način tretira rezultate koje je Crna Gora ostvarila na evropskom putu, ocjenjujući ih kao "nesumnjivo veliki politički uspjeh".

Iz Vlade je saopšteno da se analiza, koju je potpisao Markus Šnajder, bavila različitim aspektima crnogorskog društva, prije svega procesom evropskih integracija, vladavinom prava, razvojem civilnog sektora i medijskim slobodama.

"Javnosti radi, sagledavajući izvještaj u cjelini, koji pored kritičkog osvrta potvrđuje i dobar kurs u sprovođenju vladinih politika i na afirmativan način tretira rezultate koje je Crna Gora ostvarila na evropskom putu, ocjenjuje ih kao nesumnjivo veliki politički uspjeh“, kaže se u reagovanju Vlade.

Konstatovano je, kako se navodi, da Vlada njeguje politiku otvorenog razgovora, koje autor izvještaja prepoznaje u aktivnostima predsjednika Vlade kroz kontinuirani dijalog sa predstavnicima opozicije, sindikata, civilnog sektora.

Pozitivno ocijenjen i kabinet

Dodaje se da je u izvještaju pozitivno ocijenjena i podrška kabineta premijera Igora Lukšića organizaciji parade ponosa .

„Izvještaj prepoznaje uspjeh Crne Gore na spoljnopolitičkom planu koji je vrednovan preporukom Evropske Komisije, odnosno očekivanim početkom pretpristupnih pregovora u junu“, objašnjava se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, u izvještaju je pozitivno apostrofiran doprinos Vlade u uključivanju civilnog društva u "oblastima kontrole vlade i modernizacije crnogorskog društva".

Iz Vlade su rekli i da se u analizi navodi posvećenost Vlade na planu uključivanja nevladinog sektora sektora u kreiranje javnih politika, pri čemu je posebno konstatovano da je "ukupan pravni okvir ojačan donošenjem novog Zakona o NVO"- „Što je, kako se navodi u izvještaju, pohvaljeno i od strane Evropske Komisije“.

„Izvještaj Fridrih Eberta potvrđuje lidersku poziciju Crne Gore u regionu, ocjenjujući je kao državu sa priznatim granicama, prijateljskim manjinama i dobrim odnosima sa svojim susjedima“, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: