Vlada o stavu EU: Razumijemo ih, tako smo i postupili

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava tvrdi da je dugo i pažljivo pripremalo Predloga zakona - onako kako to sugeriše EU
5236 pregleda 18 komentar(a)
Sa Trojčindanskog sabora ispred sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Sa Trojčindanskog sabora ispred sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.12.2019. 07:50h

Vlada je u potpunosti saglasna sa iznijetim stavom Evropske unije - da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti treba urediti na inkluzivan način koji okuplja zainteresovane strane i u pripremi ovog zakonskog rješanja upravo je to uradila, saopšteno je “Vijestima” iz izvršne vlasti.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava tvrdi da je dugo i pažljivo pripremalo Predloga zakona - onako kako to sugeriše EU.

Glavni portparol EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Peter Stano juče je saopštio da je “regulisanje vjerskih zajednica nacionalna nadležnost”, navodeći “da to pitanje treba urediti na inkluzivan način, koji okuplja zainteresovane strane i u skladu je sa međunarodnin i evropskim standardima o ljudskim pravima, a posebno u skladu sa preporukama Venecijanske komisije od 24.6.2019”. Stano je dodao i da EU primjećuje da je Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti Vlada uputila Skupštini.

Stano
“Pitanjevjesrkih zajednica urediti na inkluzivan način": Stano(Foto: Twitter)

Usvajanju zakona oštro se protivi dio opozicionih partija i Srpska pravoslavna crkva, zbog njegovih odredbi da se dio crkvene imovine vrati državi. Zbog toga je SPC za subotu zakazala veliki sabor u Nikšiću, a juče je u manastiru Praskavica organizovala zbor Paštrovića.

Iz Ministarstva su odgovorili da su saglasni sa stavom predstavnika EU o značaju inkluzivnog pristupa u regulisanju prava vjerskih zajednica.

”Upravo iz tog razloga, nije se žurilo sa utvrđivanjem Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, već je on dugo i pažljivo pripreman, u posljednjih pet godina. Samo prošle godine održano je sedam okruglih stolova, uz učešće akademske zajednice, vjerskih organizacija i nevladinog sektora”, naveli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva tvrde da su učinili sve da se, kroz dijalog sa svim zainteresovanim stranama, dođe do najšire moguće saglasnosti u vezi predloženog zakona: “ Odluka jedne vjerske zajednice da odbije dijalog o ispunjavanju preporuka VK i da ga uslovi donošenjem zakona o restituciji crkvene imovine ne umanjuje inkluzivnost procesa, niti kvalitet Predloga zakona koji je u cjelosti usaglašen sa preporukama VK”.

Premijer Duško Marković je u srijedu nakon premijerskog sata ponovio da Vlada neće povući zakon.

Na zboru kome je prisustvovao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije upućen je poziv svim Paštrovićima da dignu glas protiv predloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Poručeno je da Paštrovići neće dozvoliti otimačinu svetinja, nego će ih smjelo braniti, ako zatreba i životima.

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić pozdravio je saopštenje EU kojim se, kako je ocijenio, jasno kaže da regulisanje vjerskih pitanja zakonom mora da bude urađeno na način koji okuplja sve zainteresovane strane.

“Sve dobronamjerne domaće snage, međunarodni partneri, Sveta stolica, uporno pozivaju na dijalog i saglasje sa onima na koje se zakon odnosi, a to su crkve i vjerske zajednice. Jedino DPS odbija dijalog sa tradicionalnim crkavama i vjerskim zajednicama, odbija preporuke međunarodnih partnera i jednostranim, isključivim, potezima unosi razdor, nemir, tenzije i zaustavlja proces sveobuhvatnih izbornih reformi, a time i dalji evropski put naše zemlje”, saopštio je Bečić.

On smatra da nakon svih kritika i preporuka sa različitih strana, Vlada je dužna da povuče predlog.

Veljović: Policija neće dozvoliti incidente

Policijski službenici neće dozvoliti narušavanje javnog reda i mira prilikom javnih okupljanja i prema svima koji budu kršili zakon preduzimaće se zakonite mjere i radnje, poručio je juče direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Boris Pejović
Pobrinuće se da najavljena okupljanja mirno prođu: Veljović(Foto: Boris Pejović)

On je kazao da će preduzeti mjere i radnje prvenstveno preventivnog karaktera, kako bi najavljena okupljanja protekla u mirnoj atmosferi.

Sve vjerske zajednice komentarisale zakon

Iz Ministarstva su saopštili da nema vjerske zajednice ili druge zainteresovane strane koja nije komentarisala Nacrt zakona. “Gdje god su predlozi vjerskih zajednica bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, oni su prihvaćeni”, kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: