Vlada želi da CG dobije status posmatrača pri Organizaciji američkih država

"Crna Gora bi na ovaj način pospješila saradnju kako sa SAD, tako i sa ostalim članicama sa dva američka kontinenta (...)"
52 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2013. 18:02h

Vlada je donijela i Odluku o obrazovanju Radne grupe za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine za pregovaračko poglavlje 27. koje se odnosi na životna sredina.

U sastav grupe, kako je saopšteno, uključeni su predstavnici svih organa državne uprave, civilnog sektora koji su nadležni za ovo poglavlje, „kako bi se obezbijedila što bolja koordinacija i uspješnost njenog rada“.

Vlada je usvojila i Akcioni plan za implementaciju Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju za ovu godinu, kojim je predviđeno da se nastavi rekonstrukcija i sanacija puteva.

„S obzirom da bezbjednost u drumskom saobraćaju predstavlja jedan od temeljnih elemenata kvaliteta saobraćajnog sistema i da od stepena bezbjednosti saobraćaja zavisi kvalitet života svih građana“, dodaje se u saopštenju.

Planom je, kako je pojašnjeno, predviđeno da se i ove godine nastavi rekonstrukcija i sanacija puteva, njihovo redovno i investiciono održavanje, „uz unapeđenje rada auto škola i podizanje nivoa saobraćajne kulture“.

„Na taj način bi se nastavio trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i broja nastradalih učesnika u saobraćaju“, kazali su iz Vlade.

Na sjednici je usvojen i Četvrti izvještaj o sprovođenju Strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma od 2010. do 2014. godine i Akcionog plana za period 2010. do 2012. godine.

Izvještaj će biti objavljen na internet stranici Vlade i Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, i biće dostavljen i međunarodnim partnerima.

Vlada je zadužila Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija da inicira proceduru sticanja statusa posmatrača Crne Gore pri Organizaciji američkih država.

Ta organizacija, dodaje se, okuplja 35 punopravnih članica i 65 država sa statusom posmatrača i najstarija je regionalna organizacija na svijetu.

„Crna Gora bi na ovaj način pospješila saradnju kako sa Sjedinjenim Američkim Državama, tako i sa ostalim članicama sa dva američka kontinenta, potvrđujući svoju privrženost temeljnim civilizacijskim vrijednostima, kao što su demokratija, zaštita ljudskih prava i sloboda, bezbjednost“, kaže se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: