Vlast u Budvi puca zbog urbanizacije Bečića?

“Vijesti” nezvanično saznaju da će odbornici DF-a glasati protiv stvaljanja van snage DUP-a “Bečići“, jer je to navodno želja Mjesne zajednice i građana Bečića
7864 pregleda 16 komentar(a)
Carević i njegov prethodnik iz Demokorata Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Carević i njegov prethodnik iz Demokorata Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović

Demokrate namjeravaju da raskinu koaliciju u Budvi ako se odbornici Demokratskog fronta (DF) ogluše o dogovor i danas ne glasaju za stavljanje van snage Detaljnog urbanističkog plana (DUP) “Bečići”.

U najjačoj vladajućoj partiji u Budvi potvrdili su “Vijestima” da bi u tom slučaju zatražili od svog Glavnog odbora da raskine koaliciju i uskrati povjerenje gradonačelniku Marku Batu Careviću, lideru budvanskog DF-a.

“Vijesti” nezvanično saznaju da će odbornici DF-a glasati protiv stvaljanja van snage DUP-a “Bečići“, jer je to navodno želja Mjesne zajednice i građana Bečića.

I iz druge dvije članice vladajuće koalicije - Crnogorske i Građanskog pokreta URA, poručili su Careviću da će glasati za obaranje planskog dokumenta. Od njega traže i da se javno izjasni da o DUP-u, koji omogućava gradnju još oko 1,8 miliona kvadrata stambenog i apartmanskog prostora u, prema mnogima, već “prenatrpanim” Bečićima.

Bečići
Izgrađeno oko 1,7 miliona kvadrata, DUP-om predviđeno još toliko: Bečići(Foto: Morsko dobro)

Nezavisni odbornik Stevan Džaković ranije je pokrenuo inicijativu da se van snage stave svi DUP-ovi, što su podržali Demokrate, URA i Crnogorska...

Taj planski dokument, kao i DUP-ove “Budva centar“ i “Petrovac centar“, potpisuje profesor beogradskog Arhitektoskog fakulteta Miodrag Ralević, koga su Demokrate i URA ranije optužile da je odgovoran za urbanistički zločin nad budvanskom rivijerom.

U Bečićima je do sada izgrađeno oko 1,7 miliona kvadrata, a DUP omogućava dvaput više, odnosno 3,5 miliona metara kvadratnih.

Među neizgrađenim parcelama su i ona Prve banke Aca Đukanovića, na kojoj je ucrtan kompleks solitera, dvije na samoj plaži koje su vlasništvo članice budvanske organizovane kriminalne grupe Olivere Ilinčić.

Po sopstvenom priznanju, na čelu kriminalne grupe koja je nanijela Budvi višemilionsku štetu bio je bivši potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović, koji je godinama bjegunac od pravde i nalazi se u Beogradu...

Dozvolu čeka i firma kumova - bivšeg košarkaša Nikole Pekovića i Duška Šarića, brata nepravosnažno osuđenog narko bosa Darka Šarića.

Ostajanje DUP-a na snazi omogućilo bi gradnju i brojnim drugim investitorima.

Carević je na ranijem sastanku koalicije tražio da se sa dnevnog reda zasjedanja “skine“ odluka o stavljanju van snage DUP-a “Budva centar“, ali se saglasio da se raspravlja o stavljanju van snage DUP-ova “Bečići“ i “Petrovac centar“. To je, međutim, navodno izazvalo revolt brojnih pristalica DF-a iz Bečića...

Sjednica Skupštine Opštine započela je u ponedjeljak i činilo se da su se nakon četiri mjeseca stišale strasti u budvanskoj koaliciji, nakon što je Carević poništio Protokol zaključen sa turskom kompanijom “Mia investment“.

Poništenje Protokola kojim je predviđeno da investitor pokloni Budvi vrtić bio je i preduslov za održavanje sjednice.

Kompanija “Mia investments”, iza koje navodno stoje turski biznismeni, namjerava da gradi dvije petnaestospratne kule ispred Jadranskog sajma...

“Mir” je međutim potrajao samo do popodnevne pauze, nakon koje je došlo do najžešćeg sukoba unutar koalicije. Nakon što je Carević otputovao za Beograd, odbornici Crnogorske, Demokrata i URA zatražili su da se odloži rasprava o rebalansu budžeta, a odlučuje o stavljanju van snage DUP- ova “Bečići“ i “Petrovac centar“. Odborici DF-a su protestovali i bili izričito da se ne može mijenjati dnevni red, a kako to nije usvojeno - napustili su zasjedanje, što je učinila i opozicija iz DPS-a i SD-a.

Zbog nedostatka kvoruma, šef parlamenta Krsto Radović prekinuo je sjednicu.

Tada je bilo jasno da se na sve načine pokušava izbjeći rasprava o DUP-u “Bečići“.

Oko obaranja DUP-a “Petrovac centar“ postoji saglasje, jer i opozicija i vlast žele zaustaviti dalju gradnju stanova za tržište u tom mjestu.

Za danas je predviđen nastavak sjednice, odnosno rasprava o rebalansu budžeta, a potom i o stavljanju van snage planskih dokumenta, od čijeg ishoda i zavisi dalji opstanak koalicije.

Izvjesno je da 13 odbornika DPS-a i SD-a neće glasati za obaranje DUP-a “Bečići“ i da će, uz eventualnu podršku pet odbornika DF-a, nadjačati preostalih 12 odbornika Demokrata, Crnogorske i URA.

Prema najavama Demokrata, opstanak Carevića na vlasti u tom slučaju bio bi u rukama DPS-a i SD-a do isteka mandata u septembru 2020. godine, kada moraju biti održani lokalni izbori.

Mandić: Nemamo stav, oni najbolje znaju šta je interes građana

U centrali DF-a nijesu željeli da se miješaju u odluke budvanskog odbora, uprkos optužbama na račun Carevića da ide naruku budvanske organizovane kriminalne grupe i građevinske mafije, ako ne stavi van snage DUP “Bečići”.

Andrija Mandić
Mandić(Foto: Boris Pejović)

Jedan od lidera DF-a, predsejdnik Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić, za “Vijesti“ je kazao da centrala nije zauzimala nikakav stav u vezi sa dešavanjima u Budvi.

“Jer politiku NSD-a i DF-a na opštinakom nivou vode naši lokalni stranački organi preko izabranih predstavnika u vlasti i opštinskom parlamentu. U krajnjem, oni najbolje i znaju šta je interes građana koje predstavljaju. Zato odgovor na pitanje u vezi s DUP-om, ili nekom drugom lokalnom temom za Opštinu Budva ili bilo koju drugu u Crnoj Gori, treba da zatražite od lokalnih funkcionera i nosilaca vlasti“, rekao je Mandić.

Bonus video: