Vujović: Bićemo stožer nove vlasti u Podgorici

"Obećavamo principijelnost, transparentnost, afirmaciju profesionalizma i odgovornosti, i najvažnije od svega, obećavamo departizaciju i depolitizaciju institucija, a za ovo je potrebno razvlastiti DPS", rekao je Vujović
85 pregleda 11 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: SDP
Ivan Vujović, Foto: SDP
Ažurirano: 21.05.2018. 11:30h

Građanski savez za promjene (GSP) biće stožer buduće vlasti u Podgorici, ocijenio je nosilac izborne liste te koalicije, Ivan Vujović.

On je rekao da je Crnoj Gori potrebna autentična opoziciona struktura, politička opcija koja se zalaže za novu i bolju ekonomsku politiku i okuplja građane koji vole svoju zemlju, kao i da nema razloga da ne očekuju dobar rezultat na izborima.

"Rezultat GSP-a koji čine Socijaldemokratska partija, Demos i slobodni građani, biće mjera pristojnih građana koji se kritički odnosi prema nakaradnoj vladavini Demokratske partije socijalista sa jedne, a koji istovremeno ne spore suverenitet i integritet Crne Gore kao države, sa druge strane. To je opcija koja će biti stožer buduće vlasti", rekao je Vujović agenciji MINA.

On je kazao da je GSP politička alternativa ne samo za izbore u Podgorici, nego i za sve naredne kako bi ostvarili nužne političke promjene.

"Sasvim smo uvjereni da će na ovim, ali još više na narednim izborima GSP da jača i logistički i kadrovski i da će predstavljati najozbiljniju alternativu aktuelnoj vlasti. Bez GSP-a nema autentične opozicione scene u Podgorici i Crnoj Gori, i to svima treba da bude jasno", smatra Vujović.

Prema njegovim riječima, nije dovoljno biti protiv DPS-a, potrebno je da svi u opoziciji predstavljaju ideje evropske, građanske i multietničke Podgorice i Crne Gore.

Vujović je kazao da je GSP jasna i čista ponuda za sve građane koji su evropski orjentisani, koji vole svoju zemlju, ali koji su protiv DPS-a i koji žele državu socijalne pravde i solidarnosti.

"Takva opcija se oslanja na političke prakse najrazvijenijih zemalja Evrope i takva opcija strateški predstavlja budućnost Crne Gore. Stoga smo duboko uvjereni da na ovim izborima, kao i u mjesecima koji dolaze nakon tih izbora GSP će jačati svakog dana, a to je u najboljem mogućem interesu svih građana i države", rekao je Vujović.

On je kazao da GSP građanima u Podgorici, obećava ono što je najpotrebnije, a to su promjene.

"Obećavamo principijelnost, transparentnost, afirmaciju profesionalizma i odgovornosti, i najvažnije od svega, obećavamo departizaciju i depolitizaciju institucija, a za ovo je potrebno razvlastiti DPS", naveo je Vujović.

On je rekao da GSP obećava ono što je suštinski važno, a što žele svi pristojni građani Podgorice i ostalih opština u Crnoj Gori.

Vujović je kazao da su za Podgoricu predstavili program koji je realan, baziran na trenutnim finansijskim mogućnostima grada.

On je objasnio da su poseban akcenat stavili na obrazovanje.

"Formiraćemo godišnji Fond od pola miliona eura kojim će se održavati i unaprijeđivati infrastruktura u predškolskom i osnovnom obrazovanju. Posebna pažnja će biti usmjerena na stvaranje adekvatnog biznis ambijenta – smanjićemo ili ukinuti sve parafiskalne namete koji značajno opterećuju preduzetnike i biznis u Glavnom gradu", rekao je Vujović.

On je naveo da će ukinuti "nakaradnu" Odluku o legalizaciji koja udara na ionako težak socijalni položaj građana.

"U Podgorici je velika nezaposlenost mladih ljudi do 25 godina, što će biti prioritet buduće vlasti gdje ćemo kroz povlastice maloj privredi pokušati sa utičemo na smanjenje nezaposlenosti mladih ljudi", kazao je Vujović.

On smatra da promjene u Crnoj Gori nije teško sprovesti ako postoji politička volja.

"Sadašnja vladajuća struktura ne želi promjene, jer je njima dobro ovako kako jeste. Građanima nije dobro, ali njih to naprosto nije briga. Otud priča o patriotizmu koju zagovaraju, a koji je lažan i koji samo služi kao opravdanje za njihovu nepravednu oligarhijsku vladavinu. Kada je o promjenama riječ, jasno je šta se mora uraditi", smatra Vujović.

On je kazao da se najprije mora uraditi departizacija i razvlašćivanje DPS-a, jačanje institucija i uvođenje demokratskih praksi na svim nivoima.

"To je naprosto platforma na kojoj funkcionišu razvijene demokratske zemlje. Kada je riječ o GSP-u, osim ovoga, potreban nam je ekonomski zaokret. Moramo da ojačamo, a ne da slabimo državu, kao i da jačamo autentično tržište, a ne ovo koje kontroliše DPS na svim nivoima", rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, potrebna je afirmacija državno i socijalno odgovore ekonomije koja kao efekat i kao cilj ima bogatstvo građana, a ne bogaćenje otuđene elite.

"Stoga je sastavni dio našeg koncepta promjena jačanje države koja počiva na solidarnosti i socijalnoj pravdi", kazao je Vujović.

On je rekao da je novoizabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u izbornoj noći kazao da pruža ruku svim političkim akterima i da ih poziva na saradnju.

"U toku te predsjedničke kampanje, kao i u ovoj kampanji za lokalne izbore, on opet insistira na podjelama i lažnom patriotizmu spašavajući, navodno, Crnu Goru od antidržavne opozicije. Dakle, sve je već viđeno", rekao je Vujović.

On je naveo da je jasno da je Đukanović najprije predsjednik DPS-a, i da se tako i ponaša.

"Njegov stav je da svi koji su protiv DPS-a istovremeno jesu i protiv države Crne Gore, identifikujući na taj način državu sa sobom i DPS-om. Ovo nije samo nepristojno, nego je i anti-demokratski", ocijenio je Vujović.

On je naveo da svi slobodni građani moraju da se ujedine, i da "denunciramo tu praksu predsjednika DPS-a i Crne Gore".

"Naprosto, on i oni Crnu Goru doživljavaju kao ličnu i partijsku svojinu u kojoj građani trebaju biti samo topovsko meso za njihove nezajažljive apetite. To je ono protiv čega se moramo boriti, to je ono što je epicentar našeg opozicionog djelanja", zaključio je Vujović.

Bonus video: