Vukotić Jelušić: Ako ne smirite DPS, dajem ostavku

Sekretarka za lokalnu samoupravu pozvala koaliciju da se suprotstave “ostacima organizovane kriminalne grupe”
3010 pregleda 4 komentar(a)
Milijana Vukotić Jelušić, Foto: Vuk Lajović
Milijana Vukotić Jelušić, Foto: Vuk Lajović

Sekretarka za lokalnu samoupravu Opštine Budva Milijana Vukotić Jelušić najavila je da će podnijeti ostavku ako koalicioni partneri ne ispoštuju obećanje i budu zaista opozicija DPS-a i suprotstave se ostacima organizovane kriminalne grupe.

Ona je u sedam tačaka u pismu dostavljenom svim koalicionim partnerima detaljno iznijela na koji način pet zaposlenih u tom Sekretarijatu, inače aktivni članovi DPS-a, već gotovo dvije i po godine vrše permanentni i dirigovani atak na nju, i da su se u tome naročito ohrabrili nakon što je funkcionerka DPS-a Jelena Baštrica postavljena za savjetnicu predsjednika Marka Bata Carevića.

Pismo Vukotić Jelušić, koja je kadar Građanskog pokreta URA, dolazi u vrijeme kada su odnosi u koaliciji narušeni, posebno nakon oštrog razmimoilaženja Demokrata i DF na posljednjoj sjednici Skupštine opštine.

„Obraćam vam se kao ljudima koji su gradu i građanima obećali alternativu DPS-u. Vrijeme će pokazati jesmo li alternativa, a po onome što sam osjetila na sopstvenoj koži sve više sumnjam u to. Obraćam vam se ne zato što mi treba vaša podrška, zaštita i simpatija, nego zato što ste dužni da održite obećanje dato građanima da ćete biti opozicija i alternativa DPS-u. Svi smo svjesni moje lične reputacije, većinom projektovane od ljudi koji nijesu spremni za stvarne promjene, isto kao što smo svjesni moje stručnosti i profesionalnosti. Svjesni smo toga ko su mi roditelji, ko mi je svekrva (Božena Jelušić prim. autora) i na koji način se to gleda“, istakla je Vukotić Jelušić u pismu u koje su „Vijesti“ imale uvid.

Ona je upitala na koji način je to relevantno, kada su u pitanju njena profesionalnost i kompetencije. Istakla je da se od početka 2017. suočava sa permanentnim i dirigovanim pritiskom najaktivnijeg jezgra DPS-a, zaposlenog u tom sekretarijatu i poimenice navela imena pet radnika.

„Svi oni su po dolasku prvog predsjednika (Dragana Krapovića), a neki i po dolasku drugog (Carević) pokušali da vršenjem pritiska na mene poremete odnose u koaliciji slanjem pisama u kojima se moj rad predstavlja kao nekompetentan, odnos prema zaposlenima revanšistički, a odgovoran odnos prema poslu kao mobing. Nije im bilo strano da upravo uz ovakve argumente pošalju zahtjev za kontrolu Upravne inspekcije. Neprihvatljivo je da niko od vas nije primijetio apsurd ovakve situacije. Uzimajući u obzir DPS-ov afinitet prema kriminalu, postavlja se pitanje zašto su mišljenja DPS kadrova relevantna, a moje mišljenje nije“, upitala je Vukotić Jelušić.

Iako kontinuirani pritisci, kako ističe, nijesu bili udar na nju kao sekretarku, već i na koaliciju u cjelini, uvijek je „bilo vremena da se saslušaju nesuvisle žalbe osoba kojima su smetali normalni zahtjevi i pravila službe”.

„Građani nam nisu ukazali povjerenje da bismo tolerisali nerad, korupciju, zloupotrebu službenog položaja, nepoštovanje etičkog kodeksa i ometanje organa u pružanju usluga građanima, već da bismo odlučno i beskompromisno mijenjali vrijednosni sistem i reputaciju lokalne samouprave“, istakla je Vukotić Jelušić.

Kako je navela, svaki dobar učinak je nagrađen, ma o kome se personalno radilo.

„To je razumjela većina zaposlenih i ovaj sekretarijat je jedna od potvrda da smjena vlasti može donijeti novi kvalitet za lokalnu samoupravu. Smatram da su jedinstveno djelovanje i zaštita profesionalnosti važni u ovom političkom trenutku. Ali, ako to nije zajednički stav, iskazan kroz sprečavanje podmetanja od strane jezgara koja smo mislili da su smijenjena, spremna sam da podnesem ostavku“, zaključila je Vukotić Jelušić.

Bonus video: