Vuković: Glavni grad će ove godine krenuti u izgradnju šest novih bulevara

“Očekujemo podršku Uprave za saobraćaj, ako ona ne izostane, realno je da i taj tender raspišemo u narednih nekoliko mjeseci”, rekao je on
1747 pregleda 5 komentar(a)
Vuković na novogodišnjem Pazaru, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Vuković na novogodišnjem Pazaru, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Izgradnja primarnog kolektora u Podgorici, što je prvi segment projekta vijeka, počinje 18. maja, najavio je danas na sjednici Skupštine Glavnog grada gradonačelnik Ivan Vuković.

“Infrastrukturni razvoj grada, uprkos krizi, nije stao i ti procesi do kraja godine biće intenzivirani. U ponedjeljak 18. maja počeće radovi na izgradnji primarnog kolektora, kao prvog segmenta u okviru ovog projekta vijeka izgradnje sistema za sakupljanje i pročišćavanje otpadnih voda”, rekao je on, dodajući da je vrijednost izgradnje primarnog kolektora 6,5 miliona i da je u pitanju nova kolektorska cijev dužine pet kilometara.

Za utorak 19. maja Vuković je najavio početak izgradnje sekundarne mreže.

“To je drugi segment u sklopu ovog projekta, zahvaljujući kojem će Podgorica u narednih godinu i po dobiti oko 20 km nove kanalizacione mreže. Praktično sva naselja koja možemo u ovom trenutku povezati na novi sistem mi ćemo priključiti i ostaje nam jedan broj naselja koja će čekati narednu fazu realizacije ovog projekta”, rekao je on, dodajući da je procjena da bi oko 1.500 domaćinstava moglo biti priključeno na kanalizacionu mrežu. “Što dovoljno govori o značaju tog projekta, koji je vrijedan 3,5 miliona eura”, poručio je Vuković.

Za 20. maj planiran je obilazak nove dionice bulevara prema Tuzima.

“Znate da je to staro obećanje koje smo, uz finansijsku podršku Vlade i Uprave za saobraćaj realizovali, u toku su završni radovi na projektovanju druge dionice, koja kad bude gotova, značiće da ćemo od Tuškog puta, odnosno kružnog toka kod Vatrogasnog doma do mosta na Cijevni imati modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa”, rekao je Vuković.

Očekivanja gradonačelnika su, kako je kazao, da će Glavni grad, uz podršku Vlade, Uprave za saobraćaj i Uprave javnih radova, u 2020. krenuti u izgradnju šest novih bulevara.

“Novi bulevar prema Danilovgradu, investicija Vlade vrijedna preko 25 miliona eura, trebalo bi da krene u narednih mjesec dana”, rekao je Vuković.

Kazao je i da bi u narednih mjesec dana trebalo da bude raspisan tender za izgradnju bulevara u Gornjoj Gorici. U pitanju je bulevar treba da poveže taj sa bulevarom prema Danilovgradu.

“To će ujedno pomoći da to naselje bude povezano i na kanalizacionu mrežu”, rekao je on.

Vuković je kazao i da se radi i da je u toku revizija projekta izgradnje druge faze bulevara prema Tuzima.

“Očekujemo podršku Uprave za saobraćaj, ako ona ne izostane, realno je da i taj tender raspišemo u narednih nekoliko mjeseci”, rekao je on.

U narednih mjesec očekuje se i raspisivanje tendera za završetak bulevara Vilija Branta na Zlatici.

“Sa tog bulevara skreće se na budući autoput koji će definitivno biti završen sljedeće godine”, kazao je Vuković.

Rekao je i da je, u saradnji sa Upravom javnih radova, dogovoreno raspisivanje još dva tendera - za izgradnju bulevara Veljka Vlahovića na Starom aerodromu, vrijedan preko 5,5 miliona, te projekat kojim će Zmaj Jovina ulica biti pretvorena u, kako je kazao, modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa.

“Na taj način rješavamo i problem atmosferskih voda”, poručio je Vuković, dodajući da je ukupna vrijednost radova na izgradnji šest novih sabraćajnica 45 miliona eura.

Kazao je i da se na teritoriji Glavog grada trenutno grade dva mosta - na Smokovcu, na lokaciji koja je početna tačna prve dionice autoputa Bar-Boljare, te drugog na zapadnoj obilaznici, za koji kaže da će biti završen do kraja godine.

Vuković je rekao i da će za mjesec početi izgradnja i trećeg mosta. “To je pješački most, u sklopu kojeg će se nalaziti dio kolektorske mreže, koji će služiti za prevođenje otpadnih voda sa jedne na drugu stranu rijeke Morače, odnosno od postojećeg, starog postrojenja ka novom”, rekao je on, dodajući da su svi planovi “potpuno realni bez obzira na finansijsku krizu”.

Bonus video: