Vuksanović ćuti o aplauzima policajaca na konferenciji DPS-a

Savjet je jednoglasno odlučio da Upravi policiji dodijeli dodatni rok od osam dana kako bi dostavila tražena objašnjenja
232 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 18:38h

Savjet za građansku kontrolu policije uputio je Upravi policije zahtjev da u dodatnom roku od osam dana dostavi službeno objašnjenja o prisustvu komandira Granične policije na tivatskom aerodromu Zorana Stanovića i službenice tivatske policije Olivere Smolović na završnoj konferenciji DPS u tom gradu.

Savjet je to uradio nakon što iz policije nije stigao odgovor na inicijativu upućenu 12. aprila

Savjet je ovm predmetima, koji su danas objedinjeni, pridružio i slučaj pomoćnika direktora policije Vojislava Markovića, koji je, osim što u policiji rukovodi Sektorom kriminalističke policije, i odbornik DPS u Skupštini Glavnog grada u čijem radu je učestvovao i glasao na posljednjoj sjednici.

Stanović na konferenciji u Tivtu

“Kako još uvijek nema zvaničnog izjašnjenja Uprave policije Savjet je jednoglasno odlučio da Upravi policiji dodijeli dodatni rok od osam dana kako bi dostavila tražena objašnjenja. Ukoliko ono izostane, Savjet će svoju konačnu ocjenu kreirati na osnovu veoma jasnih pozitivnih propisa”, kazao je Vijestima član Savjeta Aleksandar Zeković.

Inicijativu za preispitivanje prisustva Stanovića i Smolović zatražio je Zeković, nakon čega je neposrednu pritužbu podnio Centra za građansko obrazovanje(CGO) i novinar “Vijesti” Siniša Luković.

“Tokom diskusije imali smo u vidu odredbe crnogorskog Ustava, koji pripadnicima policije zabranjuje članstvo u političkim organizacijama, Zakona o policiji, po kojem ponašanje u službi ili van službe suprotno kodeksu policijske etike predstavlja teži disciplinski prekršaj, kao i Kodeks policijske etike kojim je propisano da policijski službenik ne smije djelovati za ili protiv neke političke stranke, prisustvovati političkom skupu ili učestvovati u sličnim aktivnostima.

Marković iza Mugoše

Takođe, Savjet je uzeo u obzir i odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika, na koje je ukazala nevladina organizacija CGO, koje obavezuju policijske službenike, i zabranjuje im učešće u predizbornoj kampanji na bilo koji način”, kazao je Zeković.

Galerija

Bonus video: