Vuksanović Stanković: Da bi Crna Gora opstala, treba vratiti vjeru u pravdu

"Branimo Crnu Goru redom, radom, zakonom, pristojnošću, brigom o drugima, čuvanjem njenih dobara, moralom, međusobnim uvažavanjem. Time se, a ne lažnim patriotizmom, danas bori za Crnu Goru. Samo takvom borbom bićemo dostojni njene bogate i slavne istorije i svih onih heroja i bastadura, koji su svoje živote utkali u biće i trajanje naše jedine domovine", kaže se u saopštenju
6082 pregleda 13 komentar(a)
Draginja Vuksanović Stanković, Foto: SDP
Draginja Vuksanović Stanković, Foto: SDP

Predsjednica SDP-a, Draginja Vuksanović Stanković čestitala je Dan nezavisnosti građanima Crne Gore.

"Svaki jubilej obnove nezavisnosti Crne Gore prilika je za svođenje mnogih bilansa upravljanja zemljom u tom važnom periodu utemeljenja države. Prilika da objektivno vrjednujemo ogromno istorijsko dostignuće obnove države ali i da sagledamo, prije svega, greške, lutanja, izgubljene šanse da Crna Gora danas bude bolja nego što jeste. Tu obavezu posebno imamo danas kada se ta pitanja ponovo aktuelizuju", kazala je ona.

Ona je dodala daCrna Gora mora biti država koja jednako pripada svima i čije državne temelje čine jednakost, solidarnost, demokratija i socijalna pravda, jer su se, kako je navela, devedesetih u vremenu zla i progona, za takvu Crnu Goru borili mnogi oni kojima danas, tadašnji progonitelji ponovo lijepe etikete izdajnika.

"I uvijek, povodom ovog grandioznog datuma, odzvanja to toliko puta postavljeno pitanje: Da li smo ispunili očekivanja onih koji su sanjali nezavisnu Crnu Goru onda kada je to više bio mit nego realna šansa, one malobrojne bastadure iz devedesetih koji se ne “šćeše u lance vezati”? Da li ova današnja Crna Gora pjeva kao što su njeni sinovi pjevali o njoj? Jesmo li izvukli pouke iz vremena od prije jedan vijek kada je nestala Crna Gora? Da li je politička generacija koja je obnovila nezavisnost može da kolektivnu slobodu pretoči u slobodu svakog građanina ove države?", kaže se u saopštenju.

Kako je dodala, "nova Crna Gora, da bi bila mudra i pametna, da bi opstala i bila vječna kroz vjekove mora pred sobom imati cilj prve vrste – da vjera u Crnu Goru bude opet i puna vjera u njenu pravdu. Da Crna Gora bude država koja opstaje i razvija se vjerujući u pravdu kao osnovnu vrlinu", kaže se u saopštenju.

Ona je kazala, da jedino Crna Gora koja ima osjećaj jednakosti, pravičnosti i solidarnosti, je Crna Gora spremna za nove velike istorijske iskorake. Jedino takva Crna Gora je dostojna generacija koje dolaze.

"Branimo Crnu Goru redom, radom, zakonom, pristojnošću, brigom o drugima, čuvanjem njenih dobara, moralom, međusobnim uvažavanjem. Time se, a ne lažnim patriotizmom, danas bori za Crnu Goru. Samo takvom borbom bićemo dostojni njene bogate i slavne istorije i svih onih heroja i bastadura, koji su svoje živote utkali u biće i trajanje naše jedine domovine", kaže se u saopštenju.

"SDP vjeruje i svim svojim bićem boriće se za takvu Crnu Goru – državu svih.Neka nam je svima srećan Dan nezavisnosti Crne Gore i da ga vječno slavimo", zaključeno je u čestitci.

Bonus video: