Zastava Crne Gore podignuta ispred sjedišta NATO - Vijesti.me
"BIĆEMO POUZDANA ČLANICA"

Zastava Crne Gore podignuta ispred sjedišta NATO

"Ovo nije kraj, ovo je početak nove Crne Gore", poručio je danas predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na ceremoniji podizanja crnogorske zastave ispred sjedišta NATO

Zastava Crne Gore podignuta je danas ispred sjedišta NATO u Briselu povodom učlanjenja Crne Gore u taj vojno-politički savez.

Osim ispred sjedišta NATO u Briselu, zastava Crne Gore podignuta je ispred komandi NATO u belgijskom gradu Monsu i Vrhovnog štaba komande za transformaciju u Norfolku u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Neka je naša zastava vječno zavijorena ispred NATO i neka je vječna Crna Gora", poručio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ne ceremoniji podizanja zastave.

"Ovo nije kraj, ovo je početak nove Crne Gore", poručio je Vujanović.

Zastava Crne Gore, NATO
Zastava Crne Gore, NATO

On se zahvalio bivšem premijeru Milu Đukanoviću, ministrima vanjskih poslova i odbrane u sadašnjoj i prethodnoj vladi koji su radili na ulasku u NATO.

Ceremoniji je prisustvovao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Vujanović je takođe rekao da je siguran da će Crna Gora biti pouzdana članica NATO.

Zastava Crne Gore, NATO
Zastava Crne Gore, NATO

„Crna Gora je, samo 10 godina nakon obnove nezavisnosti, zahvaljući napornom radu i posvećenosti reformama, postala članica NATO“, rekao je Vujanović novinarima uoči podizanja crnogorske zastave u sjedištu NATO-a u Briselu.

Predsjednik je dodao da će budućnost Crne Gore, članstvom u NATO, donositi odluke o najvažnijim pitanjima u okviru najjačeg, najorganizovanijeg i najefikasnijeg saveza u istoriji čovječanstva.

„Zahvalni smo NATO-u na organizovanju današnje izuzetne ceremonije, koja predstavlja zajednički uspjeh i za Alijansu, i za Crnu Goru“, naveo je Vujanović.

Zastava Crne Gore, NATO
Zastava Crne Gore, NATO

Crna Gora će, dodao je, nastaviti da doprinosi ispunjavanju ključnih ciljeva NATO ali i poštovanju vrijednosti koje on baštini.

„NATO i dalje predstavlja svetionik nade za sve one koji su spremni da ispune standarde i dijele vrijednosti Alijanse“, kazao je.

„Siguran sam da će Crna Gora biti pouzdana članica NATO-a“, dodao je Vujanović.

Čestitam crnogorskom narodu i predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću na svemu što ste postigli, kazao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas u Briselu.

Zastava Crne Gore, NATO
Zastava Crne Gore, NATO

"Od osnivanja NATO, uvijek smo čuvali naša vrata otvorenima za one koji dijele naše vrijednosti a koji mogu doprinijeti našoj bezbjednosti. Prijem Crne Gore šalje poruku drugim zemljama koje traže članstvo: ako zemlja putujem putem reformi, prihvata demokratiju i vladavinu prava i dokazuje da je vooljna i sposobna da doprinese našoj kolektivnoj odbrani, dijeli odgovornosti ali i nagrade, onda se i ona može priključiti Alijansi", kazao je Stoltenberg u društvu Vujanovića.

Stoltenberg se osvrnuo i na svečanost u Vašingtonu 5. juna, kada je Crna Gora zvanično postala članica NATO.

"Bila je velika čast biti ramo sa premijerom Markovićem. Kasnije danas podići ćemo crnogorsku zastavu ovdje u sjedištima NATO, pozdravlajući crnogorski članstvu o porodicu NATO," kazao je on. 

NATO je, istakao je generalni sekretar, alijansa demokrartija, ujedinjenih u jedinstvenom cilju: da stoje jedna uz drugu i brane jedna drugu.

Zastava Crne Gore, NATO
Zastava Crne Gore, NATO

"Crna Gora se priključuje NATO kao ravnopravna, sa mjestom za našim stolom, i ravnopravnim glasom u oblikovanju budućnosti Alijanse", kazao je.

Generalni sekretar je ponovio da je prijem dobar za Crnu Goru, NATO, stabilnost zapadnog Balkana i za međunarodni mir i bezbjednost.

U Briselu su i  sadašnji ministri vanjskih poslova i odbrane Srđan Darmanović i Predrag Bošković, te bivši ministri spoljnih poslova Igor Lukšić i Milan Roćen, te odbrane Milica Pejanović Đurišić i Boro Vučinić.

U njihovom društvu su sadašnji i bivši ambasadori Crne Gore u SAD Nebojša Kaluđerović i Miodrag Vlahović.