Zastave na podu, ruka na grudima, patriotizam u vazduhu

Zastave koje se nađu na podu nijesu jedino kršenje Zakona. Godinama ispred zgrade parlamenta lepršaju dvije zastave koje izgledaju suprotno odredbama zakona
121 pregleda 22 komentar(a)
državni simboli, zastave, Foto: Zoran Đurić
državni simboli, zastave, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.12.2012. 20:04h

Ruku naslone na srce, a državnu zastavu na pod - tako se prema državnim simbolima odnose funkcioneri i zaposleni u političkim partijama i državnim institucijama koji se u javnosti žestoko zalažu za poštovanje Zakona o državnim simbolima.

Uprkos tome što zakon propisuje da “zastava ne smije biti postavljena tako da dodiruje tlo, niti kao prostirka, zavjesa i slično”, u holu Skupštine Crne Gore prilikom nedavnog organizovanja Nacionalne konvencije o evropskim integracijama Crne Gore, crnogorska zastava se jednim dijelom našla na podu.

Jednako nepropisno uz crnogorsku bile su postavljene i zastave Slovačke i Evropske unije.

"Suština je da je ovdje državna zastava sad ispoštovana od svih. Sjećate se na početku da su bježali od nje po Skupštini, a sad svi drže pres konferencije pod njom, oni koji je nijesu ni priznavali i poštovali i koji je ni sada ne poštuju do kraja”

"Dešavaju se i takve stvari. Dozvolite, to je tehnički propust", kazao je Krivokapić vidno iznenađen položajem zastave.

On smatra da je "taj mali detalj manje važan od suštine".

"Suština je da je ovdje državna zastava sad ispoštovana od svih. Sjećate se na početku da su bježali od nje po Skupštini, a sad svi drže pres konferencije pod njom, oni koji je nijesu ni priznavali i poštovali i koji je ni sada ne poštuju do kraja”.

Istu nepravilnost nijesu primijetili ni čelnici Pozitivne Crne Gore. Na ulazu u prostorije Pozitivne istaknuta je partijska zastava, zastava EU, kao i državna zastava koja većim dijelom dodire pod.

Lider Pozitivne Darko Pajović od početka predizborne kampanje ponavlja istu rečenicu: "Svi nacionalni simboli se moraju poštovati".

Na poštovanju crnogorske himne, zastave i grba insistirali su i prilikom pregovora o formiranju vlasti u Nikšiću sa Demokratskim frontom i SNP-om.

Ipak, zastave koje se očito zbog nemarnosti nađu na podu nijesu jedino kršenje Zakona o državnim simbolima.

Godinama ispred zgrade parlamenta lepršaju dvije crnogorske zastave koje izgledaju suprotno odredbama zakona. Zakon nalaže da odnos dužine i širine mora biti dva naprema jedan, a ove zastave okačene su o vertikali, druge su oko pet metara i široke nepun metar.

Iako isti zakon propisuje da “na grbu i zastavi nije dozvoljeno ništa ispravljati, dodavati ili mijenjati”, grbovi na tim zastavama su mnogo manji u odnosu na propisanu mjeru - dvije trećine od visine zastave, a krila orla skoro dotiču bočne ivice.

Ko poštuje državne simbole više vidi no onaj pod brdom >>>

Crnogorski grb dobar i za brisanje nogu >>>

Ni Skupština nema propisanu zastavu >>>

"Vijesti" su nekoliko puta pisale o ovom problemu, međutim državne institucije nijesu reagovale.

Umjesto da ispravi propuste, Krivokapić smatra da bi trebalo prilagoditi zakonske propise.

"U predlogu zakona koji sam ja napisao kao onaj polazni za Vladu, a Vlada usvojila o državnim simbolima, stajalo je da vertikalne zastave imaju svoju rotaciju na grbu, što je normalno svuda u svijetu i taj tehnički propust treba nadoknaditi u zakonu", pojasnio je on i dodao da se time ne mijenja suština zakona.

On je kazao da je suštinski dio koji se tiče državnih simbola ustavno garantovan i ne može se mijenjati. “To je ustavna kategorija, a nadam se da ćemo biti sve bolji. Došli smo do toga da razmišljamo o detaljima, a ne o suštini da li je to zastava svih u Crnoj Gori”, kazao je Krivokapić.

Kazne od 300 do 20.000 eura

Zakon naleže i da se “grb i zastava ne mogu upotrijebiti kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model, niti kao bilo koji drugi znak za obilježavanje roba ili usluga”, ali kanadski milijarder Piter Mank na reklamama luksuzne marine i na zvaničnom sajtu Porto Montenegra ističe državnog dvoglavog orla.

Ministarstvo kulture je nekoliko puta obećalo da će utvrditi da li Mank time krši zakon, ali “Vijestima” proteklih dana nijesu odgovorili jesu li to i učinili. Premijer Milo Đukanović je najavio da će “nedonošenje odluke i to u striktno zakonom predviđenom roku, biti eliminatorni kriterijum za novu administarciju”, pa će resor koji vodi Branislav Mićunović uskoro morati da pokaže efikasnost.

Ministarstvo kulture je nekoliko puta obećalo da će utvrditi da li Mank time krši zakon, ali “Vijestima” proteklih dana nijesu odgovorili jesu li to i učinili

Za promotivne svrhe državni grb je iskoristila Pivara “Trebjesa” koja je na naljepnicama na bocama i limenkama “nikšićkog piva” istakla državni grb. Zbog kršenja ovog zakona prijave se mogu podnijeti sudu za prekršaje, propisane kazne za počinioce iznose od 300 do najviše 20.000 eura.

Bonus video: