Žure sa povratkom prije ljetnje pauze

“Prije nego uputimo predlog, moramo vidjeti postoji li podrška Demokratske partije socijalista (DPS)", kazao je sagovornik "Vijesti"
4941 pregleda 3 komentar(a)
Opozicija čeka stav DPS-a: Sa sjednice Odbora, Foto: Savo Prelević
Opozicija čeka stav DPS-a: Sa sjednice Odbora, Foto: Savo Prelević

Predstavnici opozicije će prije ljetnje pauze dostaviti Skupštini Crne Gore predlog prema kojem bi se odluke u Odboru za dalju reformu izbornog zakonodavstva donosile četvoropetinskom, umjesto dosadašnjom dvotrećinskom većinom, saznaju “Vijesti”.

Prema informacijama “Vijesti” predlog odluke bi trebalo da bude dostavljen parlamentu u naredna dva dana, kako bi se o njemu moglo glasati prije početka ljetnje pauze.

“Prije nego uputimo predlog, moramo vidjeti postoji li podrška Demokratske partije socijalista (DPS). Ako se dogovorimo, tražićemo da se o izmjenama odluke raspravlja najkasnije do srijede, kada skupština zvanično završava rad. Ukoliko to ne učinimo prije početka jesenjeg zasjedanja ne možemo ništa usvajati”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Prema pisanju dnevnog lista “Dan” DPS je načelno pristao da se odluke u skupštinskom Odboru za reformu izbornog i drugog zakonodavstva donose četvoropetinskom umjesto dosadašnjom dvotrećinskom većinom, kako bi zauzvrat predstavnici Demokrata i Građanskog pokreta URA pristali da delegiraju dva člana u to skupštinsko tijelo.

Navodi se i da je vladajuća partija pristala na promjene pravila u radu Odbora uz posredovanje međunarodnih predstavnika, sa kojima su razgovarali i predstavnici Demokrata i URA.

Iz partija Alekse Bečića i Dritana Abazovića juče nijesu htjeli da komentarišu mogućnost ulaska u Odbor.

Opozicija bojkotuje rad Odbora od novembra, kada je to skupštinsko tijelo napustio Demokratski front (DF) zbog hapšenja poslanika Nebojše Medojevića.

Dok su predstavnici Demokrata i pokreta URA bokotovali rad Odbora od njegovog formiranja, navodeći da se radi “o DPS-ovom tijelu za kozmetičke promjene izbornih zakona”, nakon izbijanja afere “Koverta” to privremeno skupštinsko tijelo napustili su i predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) i posebnog kluba poslanika, uslovljavajući povratak formiranjem tehničke vlade.

Oni su tada sa predstavnicima građanskog pokreta “Odupri se” potpisali i Sporazum o budućnosti kojim su se obavezali na bojkot izbora, ukoliko tehnička vlada ne bude nadgledala sprovođenje izbornih reformi.

Premijer Duško Marković je nedavno kazao da je DPS spreman da izađe sa rješenjem koje bi obezbijedilo politički dijalog i dovelo do izbora u koje će imati povjerenje i političke stranke i građani.

On je pozvao opoziciju da se vrati u Odbor za reformu izbornih zakona, kako bi izborne zakone usvojili za vrijeme jesenjeg zasjedanja.

“Siguran sam da možemo doći do usaglašenog izbornog zakonodavstva do kraja godine. Naredna 2020. je izborna godina, a ne 2019. dakle, nema nikakvog razloga za brigu uzbunu i nerazumijevanje“, rekao je Marković

U godini održavanja izbora zabranjeno je mijenjati izborne zakone, zbog čega je rok za reformu 31. decembar 2019. godine, a redovni parlamentarni izbori trebalo bi da se održe polovinom oktobra naredne godine.

DPS već predstavlja izmjene zakona

Demokratska partija socijalista (DPS) predstaviće naredne sedmice rješenja za izmjenu izbornih zakona koja su usaglašena na sjednici Odbora za izmjenu izbornog zakonodavstva. Agencija MINA prenijela je da će rješenja, koja su dogovorena na sjednici Odbora u kome su učestvovali predstavici civilnog sektora, naučne zajednice i vladajuće koalicije, DPS predstaviti na konferenciji za medije.

Predstavnici vladajuće koalicije održavali su sjednice sedam podgurpa Odbora za izborne reforme, iako im nijesu prisustvovali predstavnici opozicije. Iz vladajuće partije ranije su kazali da je Odbor radio i tokom bojkota i da su pripremili platformu za razgovor sa opozicijom.

Lideri stranaka nisu pričali o povratku u Odbor

Većina sagovornika “Vijesti” iz opozicije juče je tvrdila da nije bilo razgovora o predlogu izmjena o radu Odbora za izborne reforme. Funkcioneri opozicionih poslaničkih klubova kazali su u neformalnim razgovorima da nije jasno ko će predložiti izmjene, s obzirm na to da Demokrate i URA bojkotuju rad parlamenta.

“Niko nas nije informisao o predlogu kojim bi se opozicija vratila u Odbor. Nije bilo sastanaka pa čak ni neformalnih razgovora opozicionih poslanika o tom predlogu”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz opozicije.

Bonus video: