Zvaničnik NATO: Sumnja se da 25-50 crnogorskih agenata radi za Rusiju

"Već su pokrenute mjere za neutralisanje njihovih aktivnosti, ali one zahtijvaju vrijeme da bi bile uspješne", rekao je zvaničnik
89 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Anders Fog Rasmusen, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 07.07.2014. 22:17h

Ulazak Crne Gore u NATO se odlaže zbog sumnji da u crnogorskim obaveštajnim službama rade ruski špijuni, prenosi američka agencija Asošiejted pres (AP).

U tekstu pod naslovom “NATO nagovještava da zasada neće primati nove članice” autor Džon-Tor Dalburg navodi da NATO “suočen sa novom agresivnom“ Rusijom “vaga” kako da reaguju, ali da je isključio opciju brzog širenje. Autor podsjeća da je Crna Gora, u velikoj mjeri, smatrana najbližim kandidatom za članstvo u NATO-u, ali da je zajedno sa Gruzijom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom dobila obavještenje da se to neće skoro dogoditi.

Podsjeća se da je generalni sekretar NATO-a Anders fog Rasmusen rekao da će ministri spoljne politike država članica do kraja 2015. odlučiti da li je vrijeme za Crnu Goru da im se pridruži. Ono o čemu se ne govori javno jeste razlog za odlaganje, a to je navodna penetracija Rusa u crnogorsku obavještajnu službu, navodi AP.

“To je bila ključna stvar”, rekao je zvaničnik NATO-a za AP, koji je želio da ostane anoniman zato što nije ovlašten da govori zvanično. On je procijenio da je broj crnogorskih obavještajaca povezanih sa Rusijom između 25 i 50.

Već su preduzet koraci kako bi se neutralisale njihove aktivnosti, dodao je on, ali “za to će biti potrebno vrijeme”.

AP podsjeća i da je premijer Milo Đukanović pred parlamentom rekao da je poziv za NATO odložen zbog geopolitičkih razloga na koje Crna Gora ne može da utiče.

Bonus video: