Preminuo tvorac Unixa Denis Riči

Pionir računarske tehnologije i tvorac operativnog sistema Unix Denis Riči, preminuo je nakon duge bolesti u 70. godini.
144 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2011. 10:39h

Vijest o njegovoj smrti potvrđena je iz "Alcatel-Lucent Bell Labs", kompanije za koju je Riči radio.

Oni koji su mu odali počast nazvali su ga gigantom čiji je uticaj u industriji svima poznat.

"Bio je zaista prava inspracije za sve nas ovdje. Ne samo da nas je zadužio svojim dostignućima nego je mnogima bio i pravi prijatelj. On je bio sjajan pronalazač, skroman i divan čovjek", rekao je predsjednik "Alcatel-Lucent Bell Labsa", Jeong Kim, prenosi BBC.

Veliki broj modernih tehnologija zasnovan je na Unixu i programskom jeziku C.

Zajedno sa naučnicima Kenom Tompsonom, Brajanom Kerniganom, Daglasom Mekilrojem i Džo Osanom, Riči je stvorio operativni sistem Unix radeći na tome 60-ih i 70-ih.

Unixov uticaj je veliki jer je postavio mnoge softverske principe koji važe i danas. Takođe su razvili C programski jezik koji je jedan od najkorišteniji programskih jezika ikad.

Četrdeset godina kasnije, Unix je svuda oko nas. Mac OS X je varijacija Unixa, Vaš smartfon (Apple-ov sa drastično amputiranim iOS-om ili Android) ako ga imate je, u stvari, mali Unix računar. Ovo lijepo svjedoči o elastičnosti Unixa, njegovoj pouzdanosti i ispravnosti koncepta koji se nije mnogo promjenio u četrdeset godina postojanja.

Kratko rečeno programski jezik C bio je i još je uvijek u dobroj mjeri kamen temeljac softverske industrije, a Unix je toliko raširen da od njega ne možete pobjeći.

Denis Riči je istinski zadužio čovječanstvo. On je stvorio proizvode bez kojih nismo mogli, proizvode koji su zaista oblikovali evoluciju računara, proizvode od kojih i danas zavisimo. Internet radi (i) zbog Ričijevih ideja i rezultata rada, a ne zbog blještavih šarenih sličica. Možda ovo i čitate na iPadu, ali ne biste da negdje iza ne čuči nekakav Unix i na njemu nekakav program napisan u C-u.

Godine 1999. Riči je dobio američku Nacionalnu medalju tehnologije, najveću nagradu na tom polju u Sjedinjenim Državama, dobitnik je i nacionalne Nagrade Japana za doprinos civilizaciji i napretku nauke, Turingove nagrade, Medalje R.W. Hamminga i mnogih drugih.

Bonus video: