Prodaja "pametnih telefona" sve veća, "klasični" odlaze u istoriju

Od ukupno 455,6 miliona prodatih mobilnih uređaja u svijetu u periodu od jula do kraja septembra ove godine, 250,2 miliona su smart telefoni
103 pregleda 2 komentar(a)
pametni telefoni, Foto: Www.springfieldnewssun.com
pametni telefoni, Foto: Www.springfieldnewssun.com
Ažurirano: 14.11.2013. 20:36h

Prodaja smart telefona u svijetu ponovo je porasla u trećem kvartalu ove godine u odnosu na obične mobilne telefone, i njihov udio u ukupnoj prodaji mobilnih aparata popeo se na 55 odsto, objavila je konsultantska kuća Gartner.

Od ukupno 455,6 miliona prodatih mobilnih uređaja u svijetu u periodu od jula do kraja septembra ove godine, 250,2 miliona su smart telefoni, prenosi agencija AFP.

Prodaja svih vrsta mobilinih telefona u svijetu porasla je u trećem kvartalu za 5,7 odsto na godišnjem nivou, dok je kod smart telefona u posmatranom tromjesečju ostvaren rast prodaje na godišnjem nivou za 45,8 odsto.

Najviši rast u prodaji mobilnih telefona u navedenom periodu zabilježen je u azijsko-pacifičkom regionu, gdje je prodato 77,3 odsto više smart telefona na godišnjem nivou a "običnih" za 11,9 odsto.

U Zapadnoj Evropi je u trećem kvartalu prodaja pametnih telefona prvi put ove godine zabilježila rast.

Prema procjenama Gartnera, prodaja mobilnih telefona bi ove godine trebalo da dostigne brojku od 1,8 milijardi jedinica, više za 3,4 odsto nego 2012.

Samsung lider u prodaji pametnih telefona, Apple drugi

Telefoni korejske kompanije Samsung su zadržali dominaciju u trećem tromjesečju sa prodatih 117 miliona mobilnih telefona, od kojih 80,3 miliona komada smart modela.

Na drugom mjestu po broju prodatih modela je kompanija Apple, uprkos tome što je zabilježila pad udjela na svjetskom tržištu sa 14,3 na 12,1 odsto na godišnjem nivou.

Iznenađenje na tržištu napravio je kineski proizvođač Lenovo koji se našao na trećem mjestu, sa rastom prodaje smart modela za 84,5 odsto, na 12,9 miliona.

Nokia se našla na četvrtom mjestu sa 63 miliona prodatih mobilnih telefona, a njen udio u ukupnoj prodaji na svjetskom tržištu u trećem tromjesečju 2013. opao je na godišnjem nivou sa prošlogodišnjih 13,8 na 5,3 odsto.

Bonus video: