Prva vožnja: Reno Talisman

Na našem tržištu dostupna su četiri paketa opreme, Life, Bussiness, Zen i Initiale Paris
292 pregleda 2 komentar(a)
Reno Talisman, Foto: Saša Marković
Reno Talisman, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 24.05.2016. 20:06h

Reno je zatvorio poglavlje zvano laguna, a sada otvara novo pod imenom talisman. Novi model D segmenta francuskog proizvođača stigao je na crnogorsko tržište, a mi smo imali priliku da ga isprobamo na regionalnoj promociji u Beogradu.

Talisman se ne može nazvati nasljednikom lagune, jer je kod njega Reno promijenio mnogo toga. Ono što je najvažnije, sama koncepcija vozila je sada mnogo prikladnija kupcima u ovom segmentu. Za razliku od lagune koja je imala peta vrata, radi se o klasičnoj trovolumenskoj limuzini koja luksuzom, prostorom, dizajnom i tehnologijom bez problema može da stavi soli na rep VW pasatu i društvu.

Limuzina duga 485 cm, i neznatno duži karavan, rađeni su na potpuno novoj platformi Reno-Nisan alijanse na kojoj se zasniva i novi Espas.

On prati modernu dizajnersku filozofiju Renoa. Odlikuje ga veliki Renoov logo i LED svjetla u obliku slova C naprijed, a pozadi LED svjetla koja su uvijek uključena

.

Na našem tržištu dostupna su četiri paketa opreme, Life, Bussiness, Zen i Initiale Paris. Dva srednja paketa će predstavljati okosnicu prodaje, vjeruju u Renou.

“Najviše interesovanja se očekuje za Bussiness paket, koji nudi alu-felge, dvozonsku klimu, R link sistem sa navigacijom, sve onop što je potrebno kupcu u ovom segmentu”, kaže Vladimir Jeremić, predstavnik Reno Nisan Srbija, koji je bio domaćin promocije.

Paket Initiale Paris daje poseban pečat automobilu i njegovom vlasniku, pošto su za njega rezervisane posebne boje, posebna kožna sjedišta i dizajnerski elementi.

Talisman se od konkurencije izdvaja sistemom upravljanja na sva četiri točka , nazvanim 4Control. Da bi nas upoznao sa praktičnim prednostima ove tehnologije, Reno je organizovao testne vožnje na stazi kompleksa NAVAK. Tu smo imali priliku i da osjetimo razliku između različitih načina rada sistema Multisense, kojim vozač može da podesi odziv gasa, reakciju mjenjača, tvrdoću vješanja i neke druge karakteristike.

U modu predviđenom za udobniju vožnju talismanom smo prošli seriju krivina na stazi bez problema, ali bilo je primjetno da je vozilo orijentisano prije svega komforu putnika, a tek onda voznim osobinama. Nakon što smo prebacili u sportski način rada, sistem 4control je došao do punog izražaja. Iako se zadnji točkovi pomjeraju pod uglom od samo oko dva stepena u istom smjeru kao i prednji, efekat je odmah uočljiv. Talisman je tada znatno agilniji i nepokolebljivo drži putanju čak i kada malo pretjerate sa brzinom.

To je posebno bilo primjetno na drugoj vježbi, a to je uski slalom između čunjeva pri brzini od 60 km/h. Francuska limuzina i karavan se ovdje ponašaju kao neki mali kompakt. I pored naglih cik-cak manevara, proklizavanja prednjih točkova uopšte nema, a auto drži putanju kao da se kreće o šinama.

“Sistem 4control dolazi u serijskoj opremi u paketu Initiale Paris, ali u ostalim paketima može da se doda kao opcija”, kaže Jeremić.

Talisman će na našem tržištu da bude dostupan sa tri dizelska i dva benzinska motora. Bazni motor je 1.5 dCi sa 110 KS, slijede 1.6 dCi agregat sa 130 KS i njegova tvin-turbo verzija sa 160 KS, koja je uvijek uparena sa automatskim EDC mjenjačem. Od benzinaca na raspolaganju su turboagregati od 150 i 200 KS.

Cijene u Crnoj Gori počinu od 20.990 eura, a domaći koncesionar, kompanija Alliance, spremila je posebnu ponudu za poslovne korisnike koji se odluče za paket opreme Bussiness.

Prostor na zadnjim sjedištima među najboljima u segmentu

U izuzetno prostranoj unutrašnjosti preovladavaju kvalitetni materijali, a centralno mjesto u kokpitu zauzima uspravni displej R-link sistema dijagonale do 8,7 inča. Prostor na zadnjim sjedištima je jedan od najboljih u segmentu. U slučaju da želite da imate ličnog šofera i da se vozite pozadi, a izuzetno ste visoki, preporučujemo da se odlučite za karavansku verziju koju u Renou zovu grantur, jer ona nudi više prostora za glavu od limuzine. Prtljažnik je kod limuzine ogroman i mjeri čak 608 litara.

Bonus video: