Radonjić na odmoru dok izviđaj za zelenašenja traje

Protiv višeg državnog tužioca Gruja Radonjića za sada nije inicirano pokretanje disciplinskog postupka, jer protiv njega još nije pokrenut krivični postupak
284 pregleda 2 komentar(a)
Grujo Radonjić, Foto: Savo Prelević
Grujo Radonjić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.04.2018. 19:30h

Protiv višeg državnog tužioca Gruja Radonjića, kojeg Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči da je počinio krivično djelo zelenašenje, za sada nije inicirano pokretanje disciplinskog postupka niti je on udaljen sa posla, saopšteno je "Vijestima" iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Rukovoditeljka tog tužilaštva, Vesna Jovićević, na pitanje “Vijesti” da li Radonjić radi i da li zastupa predmete tužilaštva pred nadležnim sudovima, kazala je da je on na godišnjem odmoru.

"Imenovani državni tužilac se nalazi na godišnjem odmoru i ne zastupa predmete pred nadležnim sudom”, odgovorila je ona.

Tužilac Radonjić je 9. marta saslušan u SDT zbog sumnje da se bavi zelenašenjem. Dan ranije su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) pretresli njegove stanove.

"Utvrdila sam da protiv imenovanog državnog tužioca nije određen pritvor, nije pokrenut krivični postupak, odnosno nije donijeta naredba o sprovođenju istrage, nije podignuta neposredna optužnica, niti je podnijet optužni predlog. Tako da, za sada, nema zakonskog osnova da iniciram pokretanje disciplinskog postupka, jer se u konkretnom slučaju ne radi o najtežem disciplinskom prekršaju kojim se smatra nestručno i nesavjesno obavljanje tužilačke funkcije, niti je državni tužilac osuđen za krivično djelo koje državnog tužioca čini nedostojnim za vršenje tužilačke funkcije", saopštila je Jovićević.

Ona je objasnila da, shodno članu 121 Zakona o državnom tužilaštvu, odluku o privremenom udaljenju tužioca od dužnosti donosi Tužilački savjet ukoliko je tužiocu određen pritvor, pokrenut krivični postupak za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje tužilačke funkcije i nakon podnošenja predloga zbog natježeg disciplinskog prekršaja.

"Shodno Zakoniku o krivičnom postupku, krivični postupak smatra se pokrenutim donošenjem naredbe o sprovođenju istrage, odnosno potvrđivanje neposredne optužnice i pozivanjem na glavni pretres po podnijetom optužnom predlogu”, kazala je Jovićević.

Ona je saopštila da je, uvidom u spise, utvrdila da je predmet formiran u SDT i da je to tužilaštvo, nakon sprovedenog izviđaja, ocijenilo da se u konkretnom slučaju radi o krivičnom djelu iz nadležnosti Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) i spise predmeta dostavila ODT u Podgorici.

"Nakon prijema spisa predmeta, rukovoditeljka ODT u Podgorici je dostavila spise ovom tužilaštvu uz zahtjev da se to tužilaštvo izuzme od postupanja u predmetu, s obzirom da je imenovani dugi niz godina vršio tužilačku funkciju u ODT u Podgorici. Cijeneći da se radi o opravdanim razlozima za izuzeće, zahtjev je prihvaćen”, saopštila je Jovićević. Ona je, kazala je, predmet protiv Radonjića povjerila ODT u Kotoru.

Nakon što je pokrenut izviđaj protiv njihovog kolege, Više državno tužilaštvo se oglasilo saopštenjem u kojem su naveli da su “opredijeljeni za odlučnu borbu protiv svih oblika kriminala“.

"U odnosu na sve, a posebno one kojima je povjerena uloga krivičnog gonjenja izvršilaca krivičnih djela”, naveli su tada u saopštenju.

Bonus video: