Robotska istraživačka sonda stigla u orbitu Marsa

Robotska letjelica započela je svoj put prije 10 mjeseci s ciljem da prouči gornju atmosferu Marsa i da otkrije kako se atmosfera iz tople i vlažne pretvorila u hladnu i suvu
1 komentar(a)
Lansiranje Mejvena, 18. novembar 2013., Foto: Beta/AP
Lansiranje Mejvena, 18. novembar 2013., Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.09.2014. 07:58h

Robotska istraživačka sonda Mejven stigla je uspješno u orbitu Marsa poslije 711 miliona kilometara, saopštili su zvaničnici NASA.

Robotska letjelica započela je svoj put prije 10 mjeseci s ciljem da prouči gornju atmosferu Marsa i da otkrije kako se atmosfera iz tople i vlažne pretvorila u hladnu i suvu, prenijele su zapadne agencije.

Misija je koštala 671 milion dolara, a pravi posao tek sad nastupa. Kontrolori leta u Koloradu provešće narednih šest sedmica za podešavanje Mejvena i u provjeri svojih naučnih instrumenata.

Tada će započeti proučavanje gornje atmosfere Marsa, a posmatranje će se vršiti iz orbite, neće biti slijetanja. NASA je lansirala sondu Mejven u novembru prošle godine sa Kejp Kanevarela na Floridi, a prethodno lansirane tri orbitalne letjelice su otkazale.

Mejven će se pridružiti trima letjelicama koje već kruže oko Marsa, dvjema američkim i jednoj evropskoj. Njima će se, ako bude sve po planu, pridružiti indijska interplanetarna letelica Mangalijan, koja će stići do Marsa u srijedu.

Bonus video: