Rols-Rojsova ekskluzivna limuzina: Fantom je drugo ime za luksuz

Za pogon je odabran 6,75 litarski V12 motor sa 571 KS i 900 Nm, koji ovu a snaga se prenosi na točkove putem automatskog mjenjača sa osam brzina. Očekuje se cijena od preko pola miliona eura
361 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2017. 19:00h

Rols-Rojs je zvanično predstavio novu generaciju svoje najluksuznije limuzine - novi fantom (Phantom). Dosadašnji model nakon 13 godina odlazi u penziju, a nanjegovo mjesto dolazi automobil koji će da obori s nogu i najzahtjevnije i najimućnije ljude na planeti.

Osma generacija ne donosi revolouciju u dizajnu, ali izgleda znatno modernije od prethodnika. Rols-Rojs je prilikom predstavljanja novog modela naglasio da je namjera kompanije da ovaj automobil zadrži titulu najluksuznijeg putničkog vozila na svijetu.

Prepoznatljiva maska hladnjaka nešto je viša nego kod odlazećeg fantoma. Osim što izgleda modernije, prednji dio automobila je i aerodinamičniji, sa laserskim farovima koji su oivičeni dnevnim LED svjetlima. Rols-Rojs ističe da ovi farovi spadaju u najnaprednije na svijetu i da osvjetljavaju preko 600 metara puta ispred vozila.

Automobil je opremljen specijalnim alu-točkovima od 22 inča, a zadnji dio vozila ukrašavaju LED stop svjetla.

Zahvaljujući “nervnom sistemu” nazvanom Electronic Architecture, koji nadgleda sve druge sisteme vještačke inteligencije, novi fantom je postao tehnološki najnapredniji rols rojs svih vremena. Zahvaljujući širokoj upotrebi aluminijuma, novi fantom je znatno lakši od prethodnika, ali je istovremeno konstrukcija automobila kruća za 30 odsto nego na odlazećem modelu.

Za superudobnu vožnju stara se samonivelišuće vazdušno oslanjanje, a posebna pažnja posvećena je zvučnoj izolaciji. U kompaniji tvrde da su upotrijebili čak 130 kg raznog izolacionog materijala kako bi putnicima vožnja bila što tiša i ugodnija. Osim toga, tu su i supertihe gume koje iznutra imaju sloj zvučne izolacije, zahvaljujući čemu je buka koju proizvode kotrljanjem smanjena za 9 decibela.

Za pogon je odabran 6,75 litarski V12 motor sa 571 KS i 900 Nm, koji ovu a snaga se prenosi na točkove putem automatskog mjenjača sa osam brzina. Očekuje se cijena od preko pola miliona eura.

Zadnja sjedišta mogu da se transformišu u fotelju ili krevet

Najveći dio raskoši fantoma rezervisan je za unutrašnjost, čiji dizajn predstavlja kombinaciju tradicionalnog i modernog. S obzirom da je namijenjen bogatim kupcima koji se uglavnom voze pozadi, dok za upravljačem sjedi privatni šofer, automobil se može naručiti sa različitim konfiguracijama zadnje klupe, uključujući verziju sa odvojenim sjedištima, sjedištima poput fotelja u salonu, ili sjedištima koja se pretvaraju u udoban krevet.

Ispred vozača na komandnoj tabli nalaze se dva velika digitalna displeja dijagonale 12,3 inča - jedan umjesto konvencionalne instrument table, a drugi opslužuje multimedijalni sistem. Tu je i neizostavni analogni sat kao tradicionalni detalj od koga Rols-Rojs ne odustaje.

Galerija

Bonus video: