Spreman satelit za čišćenje svemirskog otpada

Dodatni svemirski otpad nastaje kada se ispravni satelit ili raketa sudare sa nekom od 16.000 krhotina koje kruže oko Zemlje
204 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2012. 21:00h

Naučnici švajcarskog svemirskog centra Federalnog instituta za tehnologiju objavili su plan o lanisiranju satelita koji bi sakupljao svemirski otpad i time smanjio rizik od sudara u orbiti oko Zemlje.

Satelit pod imenom "Čist svemir jedan" trebalo bi da uz pomoć robotske ruke ukloni ostatke dva švajcarska satelita koji više nisu u upotrebi. Naučnici se nadaju da će ovaj projekat dovesti do razvoja i lansiranja cijele grupe satelita opremljenih za ovakav rad.Svemirski otpad čine ostaci starih raketa i pokvareni sateliti. Oni predstavljaju opasnost za svemirske brodove i satelite koji su u funkciji.Dodatni svemirski otpad nastaje kada se ispravni satelit ili raketa sudare sa nekom od 16.000 krhotina koje kruže oko Zemlje.Pojedini stručnjaci upozoravaju da će rizik od sudara sa svemirskim otpadom u skoroj budućnosti biti toliki da astronauti više neće putovati u svemir.Američki državni skeretar Hilari Klinton u januaru je objavila da će SAD sarađivati sa drugim zemljama u rješavanju problema svemirskog otpada i "neodgovornog ponašanja u svemiru".

Bonus video: