Facebook odgovorio na hejt zbog Messengera: Ne tražimo ništa neobično

Sve je počelo najavom Facebooka da će servis poruka izmjestiti iz osnovne aplikacije u posebnu
1 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2014. 10:25h

Posljednjih sedmica velika se prašina podigla zbog Messengera, Facebookove aplikacije za mobilne telefone, zbog navodnog prevelikog zadiranja u privatne podatke korisnika.

Sve je počelo najavom Facebooka da će servis poruka izmjestiti iz osnovne aplikacije u posebnu, čijom instalacijom se od korisnika traži pristup nizu podataka, počev od identiteta telefona, imeniku, mikrofonu, kameri... To je mnogim korisnicima izgledalo kao "previše" a neki su objavili da u potpunosti odustaju od te aplikacije.

Toliko je žalbi bilo da su iz Facebooka izdali zvanično objašnjenje.

"Kao i druge aplikacije, i Messenger traži prava pristupa određenim dijelovima mobilnog uređaja na kojem se nalazi, poput mikrofona i kamere, a sve kako bi korisnici mogli obavljati pozive, slati fotografije ili glasovne poruke. Kameri i mikrofonu korisnika pristupamo isključivo na korisnički zahtjev", glasi kratko ali jasno objašnjenje iz kompanije.

Time su negirane neke glasine da Messenger može aktivirati kameru i mikrofon mimo znanja korisnika, što zaista zvuči paranoično. Prilikom instalacije, svaki servis koji služi komuniciranju, od korisnika traži dozvolu pristupa imeniku, kameri i mikrofonu, kako bi servis radio kada to korisnik i poželi.

Bonus video: