Selektivno brisanje istorije: "Izbrisali" ubice i kriminalce

Google je do sada dobio čak 91 hiljadu zahtjeva da izbriše 328 hiljada linkova. Za sada je ispoštovao polovinu zahtjeva
2 komentar(a)
Google, Foto: Shutterstock
Google, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.08.2014. 07:56h

Neki od najvećih i najgorih kriminalaca "očistiće" svoju krvavu istoriju, bar što se Googlea tiče. Jedan od onih čiji su podaci izbrisani sa Googla je Renato Valanzaska, bivši mafijaški bos, koji je počinio sedam ubistava, tri otmice i nebrojene oružane pljačke. Sa najvećeg svjetskog pretraživača nestali su i linkovi za bandu koju je vodio u Italiji, Banda della Comasina, piše Independent.

Još jednog zločinca, Irca Gerija Huč, bivšeg pljačkaša banaka zvanog "Monah", koji je 70-tih prošlog vijeka pljačkajući zgrnuo milione, takođe više neće biti moguće pronaći na najvećem internet pretraživaču.

Ovo je samo jedan od primjera kako u praksi izgleda sprovođenje kontroverzne odluke Evropskog suda za ljudska prava o tome da svako može da zatraži da se njegovi lični podaci izbrišu s interneta.

Lila Tretikov, izvršna direktorka Wikimedia Foundationa, takvo je pravo ocijenila "neprihvatljivim cenzurisanjem" koje kompromituje jedno drugo pravo, a to je da javnosti ima pravo na informaciju i slobodu izražavanja.

"Brisanje istorije s interneta omogućava ljudima da selektivno kreiraju svoju sliku u javnosti. Linkovi se sada mogu brisati u tišini, bez transparentnosti, ocjene i mogućnosti žalbe", izjavila je Tretikov.

"Ljudi imaju pravo na istoriju, pravo na kreiranje sadržaja, a čak i ako je on kontroverzan, mora biti zaštićen. Istorija je pravo svakog čovjeka i najgora stvar koju neko može da učini je da pokuša da ućutka nekog drugog", saglasan je i osnivač Wikipedije Džimi Vels.

Google je do sada dobio čak 91 hiljadu zahtjeva da izbriše 328 hiljada linkova. Za sada je ispoštovao polovinu zahtjeva.

Bonus video: