Odgovor Facebook-a na Snapchat je Bolt

Korisnicima je pomoću ove aplikacije omogućeno slanje brzih (i kratkotrajnih) poruka koje se "unište" nakon što se dodirne fotografija na ekranu uređaja
0 komentar(a)
Instagram Bolt, Foto: Screenshot
Instagram Bolt, Foto: Screenshot
Ažurirano: 31.07.2014. 09:41h

Društvena foto-mreža Instagram u vlasništvu Facebook-a predstavila je Bolt, novu aplikaciju kojom žele da konkurišu servisu Snapchat.

Korisnicima je pomoću ove aplikacije omogućeno slanje brzih (i kratkotrajnih) poruka koje se "unište" nakon što se dodirne fotografija na ekranu uređaja. Na Instagramov potez se gleda kao na odgovor za aplikacije poput Snapchat-a, koje imaju manju - ali aktivniju bazu korisnika.

Bolt je za sada dostupan samo u tri zemlje, Novom Zelandu, Singapuru i Južnoafričkoj Republici, a kompanija je potvrdila kako je u toku testiranje i širenje na druge regije. Ali, postoji problem - servis Bolt već postoji, a njegovi vlasnici nijesu baš presretni s Instagramovim potezom, prenose regionalni portali.

Bolt je inače mlada kompanija koja je od prošle godine počela da radi na tehnologiji koja bi zamijenila "voice" pozive i tekstualne poruke kroz uobičajene mobilne planove. Nakon što su se glasine i službeno otkrivanje Instagramovog servisa pojavili, mlada kompanija je uputila otvoreno pismo nezadovoljstva i zahtjev za promjenom imena.

"Znamo da je u pitanju odlično ime, jer smo ga mi odabrali prošle godine kada smo počeli da radimo na poboljšanju iskustva u mobilnom slanju poruka i pozivima", saopšteno je iz kompanije u otvorenom pismu. "Radili smo naporno oko svega i u izradi Bolt brenda i tehnologija kako bi došli tu gdje smo danas. Molimo vas da ne uništavate taj trud."

Nije poznato da li zamjerke na ime ima i kompanija Volt Dizni, koja je svog Bolta u svijet lansirala još 2008. godine, na radost mnogih koji su uživali u avanturama bijelog psića koji je krenuo u akciju spasavanja. Atletska super-zvijezda Usein Bolt je trenutno zauzet na Igrama Komonvelta u Glazgovu - gdje se ne provodi baš najbolje - ali, očekuje se i njegova reakcija.

Bonus video: