nema visokih računa

Google: Igre sa In-app oznakom više neće imati oznaku "besplatno"

Niam Bolton iz Velike Britanije bila je šokirana kada je dobila račun od 2.000 dolara, koji je napravila njena 10-godišnja kćerka, kupujući predmete unutar igre "Tap Pet Hotel"
0 komentar(a)
Android, Foto: 101hacker.com
Android, Foto: 101hacker.com
Ažurirano: 19.07.2014. 16:56h

Google i Apple su pod sve većim pritiskom evropskih regultora zbog načina na koji prodaju igre na svojim trgovinama mobilnih aplikacija. U kompaniji Google su sada odlučni da naprave izmjene u načinu na koji označavaju aplikacije i igre, pa se naslovi sa pretplatom unutar aplikacija (In-App) više neće nazivati besplatnim, kako je to bio slučaj dosad.

Problemi su počeli nakon velikog broja pritužbi roditelja čija djeca, bez nadzora, igraju igrice na telefonima, nakon čega bi roditeljima stizali veliki telefonski računi.

U pitanju su igre čija je osnovna verzija besplatna,ali su u ponudi i različiti dodaci za igre, od kojih neki koštaju oko dolara. Roditelji navode da je previše lako od djece izvući novac bez “odobrenja njihovih roditelja”.

Niam Bolton iz Velike Britanije bila je šokirana kada je dobila račun od 2.000 dolara, koji je napravila njena 10-godišnja kćerka, kupujući predmete unutar igre "Tap Pet Hotel".

Bolton je tada kazala da je bilo potrebno samo dva sata da njena kćerka potroši taj novac.

Pošto je Google odlučio da te igre više ne naziva besplatnima, moguće je da će doći do izmjena na Play Storeu, pa će možda takve aplikacije dobiti posebnu rubriku.

Iz kompanije Apple su na ovu vijest kazali da oni već imaju jednostavne roditeljske kontrole te da ne vide problem sa trenutnim sistemom.