Jedan čovjek i njegov Bot autori su 10% Wikipedije

"Većinu članaka kreirao je kompjuterski program, poznat kao Bot. Johansonov program pretražuje baze podataka i druge digitalne izvore informacija i onda ih pakuje u tekst"
0 komentar(a)
Wikipedia, Foto: Shutterstock
Wikipedia, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.07.2014. 10:44h

Ako ste ikada slali komentar na neki portal - na bilo koju temu - sigurno ste upoznati sa terminom “Bot”, ako ga već ranije niste sreli. Botovi su svuda oko nas i pišu ono što se od njih traži, veličaju lik i djelo i prave spomenike svojim bogovima tu na licu mjesta. Ali, nisu svi Botovi isti, niti je Bot to što je kod nas postalo uobičajeno.

Vjerovatno nikada niste čuli za Sverkera Johansona, ali to mora da se promijeni. On je, ako ništa drugo, najplodniji pisac Wikipedije – do sada je napisao oko 2,7 miliona tekstova za onlajn enciklopediju, piše Gizmodo.

WSJ (Wall Street Journal) je pokušao i uspio da napravi odličan profil 53-godišnjeg Šveđanina, koji je prava Wiki legenda. Ima diplome iz lingvistike, građevine, ekonomije i fizike, a najviše tekstova je napisao o retkim životinjama – posebno leptirima i bubama – a posebno je ponosan na članke o filipinskim gradovima.

Botovi na Wikipediji su kontroverza od samog početka. Ima onih koji tvrde da oduzimaju ljudima kreativnost – iako je njihova upotreba strogo definisana pravilima Wiki zajednice

"Većinu članaka kreirao je kompjuterski program, poznat kao Bot. Johansonov program pretražuje baze podataka i druge digitalne izvore informacija i onda ih pakuje u tekst. Kada je dan izuzetno uspješan – njegov Lsjbot “napiše” oko 10.000 tekstova,” objašnjava WSJ.

Botovi na Wikipediji su kontroverza od samog početka. Ima onih koji tvrde da oduzimaju ljudima kreativnost – iako je njihova upotreba strogo definisana pravilima Wiki zajednice.

Šta su to Botovi? (eKapija)

Najkraće, “Bot” je skraćenica od robot. To su programi koji rade nešto korisno za svog gazdu. Bilo da skupljaju neke informacije sa sajtova, bilo da šalju mejlove i popunjavaju web forme (spameri). Primjer je recimo google bot, koji obilazi sajtove i prati promjene i stavlja podatke u njihovu bazu, pa poslije kada mi nešto guglamo dobijamo odgovor iz baze koju je prethodno bot napunio.

S druge strane imamo botove koji se registruju na forumima i koriste account samo jednom prilikom i pritom okače par reklama (npr. "film za odrasle" i druge slične stavri).To su takozvani spam botovi. Za zaštitu od spam botova koriste se raznorazne skripte. To su ona slova koja kucamo prije nego što pošaljemo svoj odgovor na neku temu ili slično.

Na većini regionalnih sajtova postoji još jedna vrsta “botova”. To su ljudi koji otvaraju više novih naloga (profila) i oni se zovu “multiji”, što je ustvari ispravan naziv, jer bot je program, nije živ. Posjedovanje multija uglavnom se kažnjava "permanent banom".

Bonus video: