Možete li 99 dana bez Facebooka?

Projekt je nazvan "99 Days of Freedom" ("99 dana slobode"), a cilj je proučiti kako odvajanje od Facebooka utiče na korisnike "navučene" na ovu mrežu
4 komentar(a)
99 dana slobode, Foto: Screenshot (99daysoffreedom.com)
99 dana slobode, Foto: Screenshot (99daysoffreedom.com)
Ažurirano: 15.07.2014. 06:50h

Holanđani su nedavno pokrenuli kampanju u sklopu koje su na učestvovanje pozvali sve oni koji smatraju da 99 dana mogu bez Facebooka - najpopularnije društvene mreže na svijetu.

Riječ je o svojevrsnom odgovoru na kontroverzno (i nenajavljeno) istraživanje koje je Facebook nedavno sproveo. Istraživanjem se, kako se ispostavilo, manipulisalo news feedovima korisnika bez njihovog znanja, zbog čega su Vlade Velike Britanije i Irske najavile istragu protiv Facebooka.

Projekt je nazvan "99 Days of Freedom" ("99 dana slobode"), a cilj je proučiti kako odvajanje od Facebooka utiče na korisnike "navučene" na ovu mrežu.

Svaki korisnik koji osjeća da je dovoljno "hrabar" može učestvovati, a dovoljno je posjetiti službenu stranicu i preuzeti avatar uz pomoć kojeg ćete svojim online prijateljima dati do znanja da na 99 dana napuštate Facebook.

U ovom eksperimentu trenutno učestvuje skoro 20.000 kandidata, a pokretači kampanje tokom trajanja eksperimenta redovno će vam slati upitnike ispunjavanjem kojih ćete otkriti na koji način ova apstinencija uticala na vas.

Bonus video: