SAJAM U HANOVERU

Industrijska revolucija 5G

Digitalno umrežavanje proizvodnje je već godinama trajna tema Industrijskog sajma u Hanoveru. Ove godine se može vidjeti koliko je za to važan mobilni transport podataka
1497 pregleda 0 komentar(a)
U Njemačkoj u toku licitacija 5G frekvenci, Foto: Reuters, Reuters
U Njemačkoj u toku licitacija 5G frekvenci, Foto: Reuters, Reuters
Ažurirano: 03.04.2019. 21:59h

Roboti izvršavaju najkomplikovanije radnje, ljudi nose naočare za kretanje po svijetu virtuelne realnosti i uz pomoć posebnih rukavica upravljaju 3D štampačima - koji tražene djelove isporučuju tačno i u pravom trenutku. Sve to na industrijskom sajmu u Hannoveru - najvećem te vrste u svijetu - više nikog ne iznenađuje.

Prizori liče na one koje smo već viđali ranijih godina, ali u pozadini se krije nova tehnologija. "Integrated Industry - Industrial Intelligence" glasi moto ovogodišnjeg sajma. Predstavljaju se vještačka inteligencija i kompleksna postrojenja koja sama sebe popravljaju kad se pojavi kvar.

Inteligentni i brzi

"Proteklih pet-šest godina smo se trudili da postanemo postati svjetski merodavni kada se radi o "Industriji 4.0", dakle o procesima digitalnog umrežavanja fabrika", kaže Johen Kekler, predsjednik upravnog odbora njemačkog organizatora sajma.

"Ove godine se može vidjeti da to umrežavanje uz pomoć mobilnog standarda 5G dodatno dobija na zamahu."

Šta to znači – to pokazuju različiti izlagači u takozvanoj 5G areni. Tu je uspostavljena probna zona koja pokazuje kako mašine međusobno komuniciraju 100 puta većom brzinom od dosadašnje.

Na prvi pogled to i ne izgleda spektakularno - roboti izvršavaju svoje komplikovane zadatke, transportna vozila se samostalno kreću kroz prostor. No tu se ipak radi o velikom poboljšanju: više senzora, veća razmjena podataka, a nigdje nema kablova. To ne samo da smanjuje troškove, već mašine čini fleksibilnijim.

S Kinom ili protiv nje?

U Njemačkoj je upravo u toku licitacija 5G frekvenci. Istovremeno se vodi burna rasprava o tome u kojoj mjeri kineske firme poput Huaveja mogu da učestvuju u izgradnji infrastrukture koja je za to potrebna.

Šef sajma Kekler se nada da njemačka politika neće odugovlačiti s razvojem 5G.

"Političari se moraju potruditi da stvore dobre okvirne uslove kako bi ta tehnologija mogla da se koristi", kaže Kekler u razgovoru za DW.

"Jer Kina, a odatle dolazi najveći broj izlagača, za tu tehnologiju je veoma zainteresovana. Tamo su ovakvi sajmovi vrlo važni."

Njemačka kancelarka Angela Merkel se u svom pozdravnom govoru izjasnila protiv načelne zabrane za angažovanje Huaveja.

"Ja sam protiv toga da se neko po definiciji naprosto isključi" rekla je, ne pominjući diretno Huavej.

"Važni su standardi koje treba poštovati", naglasila je.

Kako zaraditi novac?

U fokusu izlagača su i digitalni poslovni modeli - traženje odgovora na pitanje kako je umrežavanjem moguće zaraditi novac.

"Digitalizacija poslovanja je projekat decenije. A na sajmu u Hanoveru možemo opipati puls i vidjeti gde se mi tu nalazimo", kaže Tilo Brotman, poslovni direktor Udruženja nemačkih proizvođača mašina.

Na tom putu je njemačka industrija već prilično poodmakla, dvije trećine puta su pređene, i ova industrijska grana je sada u stanju da ponudi svojim mušterijama nove proizvode.

"Mi upravo počinjemo da zarađujemo novac digitalizacijom", kaže Brotman.

Digitalni poslovni modeli, brza obrada velike količine podataka (Big Data), usluge posredstvom "oblaka" - granice između industrijskog sajma i sajma elektronike poput Cebita - koji je prošle godine prestao da postoji - definitivno su izbrisane.

Malo je vjerovatno da bi slična sudbina mogla da zadesi i sajam industrije, smatra Klaus Mittelbah, šef udruženja njemačke elektroindustrije.

Razlog: mnogi vodeći svjetski proizvođači mašina i industrijskih postrojenja dolaze baš iz Njemačke. Zbog toga mnogi dolaze ovamo i izlažu svoje proizvode. Ove godine je ukupno 6500 izlagača iz inostranstva, od toga 1.500 samo iz Kine.

Zemlja-partner je ove godine Švedska. U Hanoveru ona se predstavlja između ostalog i s najvećim udjelom ekološki proizvedene električne energije unutar EU, a istovremeno jeftinom strujom za industriju. Dovoljan razlog za Amazon da baš u Švedskoj gradi tri nova računarska centra za pružanje usluga posredstvom "oblaka" - i za svoje potrebe.

Preporučujemo za Vas