I vodeći svjetski proizvođači čipova prekidaju saradnju sa Huavejem

Intel snabdijeva Huavej čipovima i procesorima za laptopove, a Kvalkom modemima i drugim procesorima
1567 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Sve više američkih kompanija usvaja odredbu Bijele kuće prema kojoj moraju prekinuti suradnju s kineskom firmom Huavej. Tako uz Gugl, s Huavejem prestaju poslovati Intel, Kvalkom (Qualcomm) i Brodkom (Broadcom) tri vodeća svjetska proizvođača čipova, javlja Verdž (The Verge)

Odluka navedenih kompanija uslijedila je vrlo brzo nakon vijesti da je Gugl ukinuo Huaveju pristup Gugl Plej uslugama, čime ga je pogurao s tržišta Android pametnih telefona prisiljavajući kinesku kompaniju da razvije vlastitu verziju svog operativnog sistema koji se temelji na vrlo bazičnoj formi open-source sistema Android.

Prema Blumbergu, radnici američkih kompanija koje proizvode čipove obaviješteni su kako su, do daljeg, njihove firme prestale sarađivati s kompanijom Huavej.

Intel inače snabdijeva Huavej čipovima i procesorima za laptopove, a Kvalkom modemima i drugim procesorima. Huavej ne bi trebalo da bude toliko pogođen prekidom poslovne saradnje s Kvalkomom, jer i sam proizvodi mobilne procesore i modeme.

Navodno će Huaveju trenutna zaliha čipova trajati najmanje tri mjeseca, što bi trebalo biti dovoljno vremena da se sazna je li trenutna mjera SAD samo taktika zastrašivanja ili trajna i ozbiljnija mjera američke vlade.

Kompanija Majkrosoft još uvijek nije komentarisala hoće li prestati isporučivati svoj operativni sistem Huaveju, ali je velika vjerovatnoća da će i ona morati ispoštovati novu odredbu Bijele kuće, prenosi Indeks.

Huavej već neko vrijeme razvija svoje alternative za Android i Windows, baš u slučaju da ga zadese nezgodne situacije poput ove.

Novi IT Hladni rat

Američka vlada već neko vrijeme želi izbaciti Huavej kao konkurenciju na tržištu ili barem smanjiti njegov uticaj. Tako je prošle godine radila na tome da spriječi dolazak te kineske firme na američko tržište pametnih telefona.

Sadašnja eskalacija zategnutih odnosa posljedica je trgovinskog spora između Trampove administracije i kineske vlade gdje je Tramp pokušavao postići ponovno pregovaranje o trgovinskim odnosima između tih dviju zemalja.

Samo nastavak velikih problema za Huawei

Huavej se, kako podsjeća Indeks, u prethodnoj sedmici našao pod snažnim udarima Donalda Trampa.

Američki predsjednik sredinom nedjelje proglasio je "vanredno stanje u zemlji" kako bi zabranio prvenstveno američkim telekomunikacionim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične, što ponajprije pogađa Kinu.

Prema saopštenju iz Bijele kuće, cilj Trampove uredbe je "zaštititi Ameriku od stranih protivnika koji aktivno i sve više stvaraju te iskorišćavaju ranjivosti u informacionoj i komunikaciono-tehnološkoj infrastrukturi i uslugama". Njom se ministru trgovine daje moć da "zabrani transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik nacionalnoj bezbjednosti".

Bonus video: