"Bez pristupa Guglovim aplikacijama, telefoni Huaveja su cigla"

Za milione korisnika van Kine, nedostupnost Guglovih aplikacija je "smrtonosna za atraktivnost telefona Huaveja", kaže analitičar IDC-a Brajan Ma
2446 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2019. 14:44h

Izolovanje iz Guglovog ekosistema moglo bi biti veliki udarac za ambicije kineske kompanije Huavej da postane najveći proizvođač pametnih telefona i tako nadmaši Samsung, piše CNN.

Krovna Guglova firma Alfabet Inc. je sa kineskom kompanjom Huavej obustavila saradnju koja zahtijeva prenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih koji su javno dostupni putem licenciranja otvorenog koda.

Kako se navodi, sljedeća verzija Android smart telefona će takođe izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući Gugl plej prodavnicu, Dži-mejl i Jutjub aplikacije.

Prodaja smartfona, laptopova, tableta i uređaja poput pametnih satova je Huaveju prošle godine donijela većinu profita - skoro 50 miliona dolara, ili više od 45 odsto prihoda, piše CNN.

Za milione korisnika van Kine, nedostupnost Guglovih aplikacija je "smrtonosna za atraktivnost telefona Huaveja", kaže analitičar IDC-a Brajan Ma.

To, kako je rekao, ubija upotrebljivost Huavejevih telefona van Kine.

Teoretski, Huavej može privući korisnike kompetitivnim hardverom i inovacijama, pa ih onda ubijediti da preuzimaju Guglove aplikacije nakon što kupe njihov telefon, kaže Nikol Peng, analitičar za Kanalis.

Ističe ipak da će, kada korisnici budu saznali da Guglov ekosistem nije dostupan na telefonima, to uticati na povjerenje i da će se pitati da li nešto nije u redu sa uređajem.

Čak i kada bi korisnici mogli nezavisno preuzeti Guglove aplikacije na Huavejevim telefonima, uređaji i dalje možda ne bi imali pristup takozvanom Guglovim mobilnim uslugama.

Mnoge aplikacije, poput onih za pomoć u vožnji i za dostavu hrane, zavise od servisa poput Gugl Mapa, a većina aplikacija ove kompanije možda neće biti dostupna za nove korisnike Huavejevih uređaja, ističe Ma.

"Bez pristupa tome, Huavejevi telefoni su cigla", kaže on.

Bonus video: