Huavej: SAD potcjenjuju našu snagu

Huavej se nalazi na spisku preduzeća s kojima će američke kompanije moći da posluju samo ako za to dobiju dozvolu od vlasti
3592 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Osnivač i izvršni direktor kineskog telekomunikacionog giganta Huaveja, Ren Žengfej, izjavio je danas da SAD "potcjenjuju" njegovu kompaniju.

"Američko političko osoblje dosadašnjim postupcima pokazuje da potcjenjuje našu snagu", rekao je Ren u intervjuu televiziji CCTV i drugim kineskim medijima.

On je istakao da kompanija ima alternativu za svoju nabavku čipova i da u tom smislu ne može da bude "izolovana" od ostatka svijeta.

Ren je dodao i da će program 5G koji sprovodi kompanija ostati "nepromijenjen" uprkos američkim mjerama.

Po pitanju tehnologije 5G, kako je naveo, druge kompanije će stići Huavej tek za dvije, tri godine.

Huavej se nalazi na spisku preduzeća s kojima će američke kompanije moći da posluju samo ako za to dobiju dozvolu od vlasti.

Američki predsjednik Donald Tramp prošle nedjelje je zabranio američkim telekomunikacionim kompanijama da posluju sa stranim firmama koje mogu da predstavljaju opasnost za nacionalnu bezbjednost u SAD.

Trampova mjera se odnosi i na Huavej, drugi svjetski proizvođač pametnih telefona, koji je osumnjičen za špijuniranje na račun Kine.

Američke vlasti su juče pokušale da smire loptu odlaganjem uvođenja novih mjera za 90 dana, čime bi se Huaveju i njegovim trgovinskim partnerima dalo vremena da se prilagode.

Bonus video: