Britanski i japanski operateri zaustavili početak prodaje novih Huavej uređaja

Britanski Vodafon saopštio je danas da pauzira narudžbe za telefon Mate20X, prvi Huavejov telefon za 5G mrežu, "kao privremenu mjeru dok vlada neizvjesnost oko novih Huavej 5G uređaja"
917 pregleda 0 komentar(a)
Huavej, Foto: Reuters
Huavej, Foto: Reuters

Britanski i japanski mobilni operateri saopštili su danas da privremeno zaustavljaju planirani početak prodaje novih Huavej uređaja, uključujući neke koji mogu da se koriste u novoj generacji mobilnih mreža 5G zbog neizvjesnosti oko njihovog rada zbog američkih restrikcija.

Ovakve mjere najavili su britanski operateri EE i Vodafon i japanski KDDI i Y! Mobile.

Američka vlada prošle nedjelje je ograničila tehnološku prodaju kineskim snabdjevačima opreme za telekomunikacije zbog navodnih rizika za nacionalnu bezbjednost.

Primjena odluke odložena je na 90 dana da bi telekom kompanije imale dovoljno vremena da nađu druge snabdjevače. Zabrana prodaje dio je šireg trgovinskog rata između Vašingtona i Pekinga.

Britanski Vodafon saopštio je danas da pauzira narudžbe za telefon Mate20X, prvi Huavejov telefon za 5G mrežu, "kao privremenu mjeru dok vlada neizvjesnost oko novih Huavej 5G uređaja".

Generalni direktor operatera EE Mark Alera rekao je da prodaja neće biti nastavljena dok ne dobije informacije i uvjeravanja o dugoročnom osiguranju da će klijenti imati podršku dok god traje uređaj.

Ta kompanija je takođe planirala da prodaje uređaj Mate20X, i poslije Huavejev telefon MateX na preklapanje.

EE je saopštio da radi sa Huavejom i Guglom da osigura da može da se sprovede odgovarajući nivo testiranja i uvjeravanja o kvalitetu.

Kompanija Y!Mobile, u vlasništvu japanske tehnološke firme e Softbank saopštila je da je odložena prodaja Huavejovog P30 lite, koja je bila zakazana za 24. maj a napravljene narudžbe su otkazane.

Portparol Softbanka rekao je da kompanija želi da se njeni klijenti osećaju sigurno kada koriste njihove proizvode.

Kompanija KDDI je na neodređeno vrijeme odložila prodaju koja je bila planirana za kraj maja.

Bonus video: