Huavej sprema svoj operativni sistem kao odgovor na Guglovu zabranu

Huavejev sistem mogao bi biti dostupan klijentima najranije ove jeseni, a najkasnije u proljeće sljedeće godine
1144 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Jason Lee/Reuters
Ilustracija, Foto: Jason Lee/Reuters

Kineska kompanija Huavej mogla bi da predstavi sopstveni operativni sistem najkasnije u proljeće sljedeće godine, nakon što mu je onemogućeno korišćenje Guglovog operativnog sistema Android, kazao je predstavnik kompanije Ju Čengdong.

Huaveju je onemogućeno korišćenje Guglovog Androida nakon što su SAD kineskog giganta prošle nedjelje stavile na spisak zabranjenih pravnih lica.

Čengdong je objavio da će Huavej uskoro razviti sopstveni operativni sistem za pametne telefone, tablete i druge pametne uređaje, kao i za televizijske prijemnike i automobile, prenosi Tanjug.

Huavejev sistem mogao bi biti dostupan klijentima najranije ove jeseni, a najkasnije u proljeće sljedeće godine, izjavio je Ju za kineski list Finiks ajfeng tek, prenosi portal Sibiz.

Posljednjih sedmica intenzivirao se trgovinski rat između SAD i Kine, pa je američko ministarstvo trgovine zabranilo američkim kompanijama da prodaju tehnologiju "Huaveju" bez dozvole vlade.

U ponedjeljak je ministarstvo najavilo 90-dnevno odlaganje te mjere.

SAD optužžuju "Huavej" da pomažže kineskoj vladi u špijunaži drugih zemalja, iako to nisu potkrijepile nikakvim dokazima, navodi Sibiz.