"BLIŽE ISPITIVANJE KOMERCIJALNE PRAKSE"

Priprema se istraga protiv Gugla

Evropska komisija je 20. marta kaznila Gugl treći put u posljednje dvije godine, optužujući američkog giganta za kršenje antimonopolskih propisa EU
1278 pregleda 0 komentar(a)
Google, Foto: Pixabay
Google, Foto: Pixabay

Američko ministarstvo pravde priprema antimonopolsku istragu protiv Gugla, kompanije koja je u Evropi već bila novčano kažnjavana zbog kršenja propisa o konkurenciji dok se u SAD čuju pozivi na njeno razbijanje, prenio je list Vol strit džurnal.

Taj američki list je juče prenio izjave neimenovanih izvora da se odsjek ministarstva zadužen za "antitrust" poslove sprema da "bliže ispita komercijalnu praksu" Gugla u vezi njegovog pretraživača i drugih aktivnosti.

Federalna komisija za trgovinu, koja s ministarstvom pravde dijeli nadzornu ulogu u oblasti konkurencije, vodila je prije više godina široku istragu o dominaciji Gugla u internet pretraživanju i reklamiranju prije nego što ju je 2013. okončala.

Neki kongresmeni su nedavno tražili da se ta istraga ponovo otvori.

Evropska komisija je 20. marta kaznila Gugl treći put u posljednje dvije godine, optužujući američkog giganta za kršenje antimonopolskih propisa EU.

U SAD su s obje strane političkog spektra sve glasniji pozivi na djelovanje protiv tehnoloških giganata, pa čak i njihovo razbijanje, pod optužbama da su previše moćni ako ne i monopolisti. Tu su na meti prije svega Fejsbuk, Gugl i Amazon.

Fejsbuk i Gugl drže veliki dio reklamiranja na internetu a Guglov operativni sistem Android pokreće najveći dio pametnih telefona u svijetu.

Gugl je takođe redovna meta napada američkog predsjednika Donalda Trampa, koji tvrdi da ta kompanija guši konzervativne glasove u svojim servisima, što Gugl negira.

Prema Vol strit džurnalu, Federalna komisija za trgovinu je nedavno prihvatila da ministarstvo pravde preuzme vođenje slučaja Gugla.

Preporučujemo za Vas