NAJVEĆA KAZNA IZREČENA TEHNOLOŠKOJ KOMPANIJI

Fejsbuk kažnjen sa pet milijardi dolara zbog ustupanja privatnih podataka

Kazna je daleko iznad prethodnog rekorda za kršenje privatnosti, kada je Gugl 2012. kažnjen sa 22,5 miliona dolara
1845 pregleda 0 komentar(a)
Sa pres konferencije FTC-a, Foto: Reuters
Sa pres konferencije FTC-a, Foto: Reuters

Američko savezno regulatorno tijelo kaznilo je Fejsbuk sa pet milijardi dolara za narušavanje privatnosti i uvelo nove nadzorne mjere i restrikcije nad poslovanjem kompanije, ali se u toj odluci generalni direktor Mark Zakerberg smatra samo ograničeno lično odgovornim.

To je najveća kazna koju je Savezna trgovinska komisija (FTC) izrekla nekoj tehnološkoj kompaniji mada će se ona samo neznatno osjetiti u kompaniji koja prošle godine imala prihode od 56 milijardi dolara.

Kao dio dogovora agencije sa Fejsbukom, direktor Zakerberg će lično morati da garantuje da će kompanija da poštuje svoje programe o privatnosti. FTC je naveo da prijeti krivična ili civilna kazna u slučaju lažnih garancija.

Neki stručnjaci su mislili da bi FTC mogao direktno da kazni Zakerberga ili da znatno ograniči njegov autoritet u kompaniji.

"Visina kazne od pet milijardi dolara i široke mjere oko poslovanja su bez presedana u istoriji FTC-ja", rekao je Džo Simons predsjednik tog regulatornog tijela u saopštenju. On je naveo da je cilj novih restrikcija da se promijeni čitava kultura Fejsbka vezana za privatnost da bi se smanjila vjerovatnoća daljih kršenja.

U okviru ovog dogovora, Fejsbuk ne priznaje bilo kakvu krivicu.

To savezno tijelo za nadzor poslovanja otvorilo je istragu oko Fejsbuka prošle godine posle otkrića da je firma za prikupljanje podataka Kembridž Analitika prikupila podatke od čak 87 miliona korisnika Fejsbuka bez njihove dozvole.

Agencija je saopštila danas da će poslije jednogodišnje istrage kompanije Ministarstvo pravde uložiti žalbu navodeći da je Fejsbuk više puta koristio varljive izjave i postavke da podrije opredjeljenje za privatnost korisnika.

FTC je naveo da su Fejsbukove obmanjive poruke o regulisanju privatnosti omogućile kompaniji da dijeli lične podake korisnika sa aplikacijama neke treće strane koje su njihovi prijatelji preuzeli, ali sami korisnici nisu dozvolili.

Dva demokratska člana FTC-ija su glasali protiv poravnjanja, smatrajući da kazna ne ide dovoljno daleko.

Komesar Rohit Čopra je napisao u obrazloženju svog neslaganja da predloženo poravnanje uvodi malo toga oko promjene modela poslovanja ili prakse koja je dovela do neovlašćene upotrebe podataka. On smatra da nisu uvedene značajne promjene strukturi kompanije ili poslovnom modelu, niti se uvode bilo kakve restrikcije oko masovnog nadzora kompanije ili njene taktike reklamiranja.

Kazna je daleko iznad prethodnog rekorda za kršenje privatnosti, kada je sa 22,5 miliona dolara kažnjen Gugl, 2012. godine, zbog zaobilaženja kontrola za privatnost u Safari brauzeru aparata Apple.

Novi dogovor FTC-ija sa Fejsbukom uvodi i "nezavisni odbor privatnosti" direktora Fejsbuka. Članovi odbora moraju biti nezavisni i imenovaće ih nezavisno tijelo, i mogu da budu otpušteni samo supervećinom glasova članova upravnog odbora Fejsbuka. Namjera je da se otkloni nesmetana kontrola Zakerberga, naveo je FTC.

Od izbijanja skandala oko Kembridž Analitike prije više od godinu dana Fejsbuk je obećao da će bolje štititi podatke korisnika. Ipak je i od tada bilo propusta. Kritičari i aktivisti za čuvanje privatnosti nisu ubijeđeni da kazna ili novi model Fejsbuka predstavljaju suštinske promjene. 

Za Fejsbuk ovim nije završeno sa ispitivanjima. Kompanija je i dalje pod raznim istragama u SAD i drugdje u svijetu, uključujući u EU, Njemačkoj i Kanadi. Takođe postoje brige o kršenju propisa o konkurenciji i oko toga se vode saslušanja u američkom Kongresu.