Epl preuzeo Intelov ogranak za čipove za milijardu dolara

U sklopu akvizicije, koja bi trebalo da bude završena do kraja godine ako dobije zeleno svjetlo regulatora, oko 2.200 Intelovih radnika će se pridružiti Eplu, koji će takođe dobiti pristup tehnologiji i znanju Intelovog odjeljenja koje radi na razvoju 5G tehnologije
1066 pregleda 0 komentar(a)
Sjedište Epla u Kaliforniji, Foto: Shutterstock
Sjedište Epla u Kaliforniji, Foto: Shutterstock

Američka kompanija Epl platila je milijardu dolara za preuzimanje većinskog udjela u Intelovom ogranku za proizvodnju modemskih čipova za smartfone.

U sklopu akvizicije, koja bi trebalo da bude završena do kraja godine ako dobije zeleno svjetlo regulatora, oko 2.200 Intelovih radnika će se pridružiti Eplu, koji će takođe dobiti pristup tehnologiji i znanju Intelovog odjeljenja koje radi na razvoju 5G tehnologije.

Poslije preuzimanja, Intel će prestati sa proizvodnjom mrežne tehnologije za pametne telefone, ali će nastaviti da proizvodi modeme za druge uređaje, kao što su laptopovi i autonomna vozila, prenosi "Njujork tajms".

Analitičari tvrde da će Epl razviti 5G ajfon krajem sljedeće godine, u kojem će, kako se očekuje, biti korišćeni čipovi kompanije Kualkom, koja je donedavno vodila pravnu bitku sa Eplom oko autorskih prava i drugih poslovnih praksi.

Biznis preuzet od Intela će, ocjenjuju analitičari, omogućiti Eplu da smanji zavisnost od Kualkoma.

Bonus video: