VRIJEME ZA NOVE "BEZBJEDNOSNE TEHNOLOGIJE"

Google ukida lozinke

“Google s veseljem najavljuje da će identitet biti moguće potvrditi koristeći otisak prsta ili uzorak za zaključavanje ekrana umjesto lozinke”, napisali su na svom službenom blogu
2299 pregleda 2 komentar(a)
Ilustarcija
Ilustarcija

Čini se da je lozinkama odzvonilo. Nakon što je Microsoft najavio kako će ukinuti lozinke za svoje korisnike, ista informacija dolazi i iz Googlea.

Više od 1.7 milijardi korisnika Androida uskoro za dokazivanje svog identiteta neće morati upisivati komplikovane lozinke, već će koristiti “nove bezbjednosne tehnologije”.

“Google s veseljem najavljuje da će identitet biti moguće potvrditi koristeći otisak prsta ili uzorak za zaključavanje ekrana umjesto lozinke”, napisali su na svom službenom blogu.

No postoji “kvaka” - takav način identifikacije biće dostupan samo za određene Googleove usluge.

Iako još nije poznato za koje će se usluge koristiti biometrijski identifikatori, činjenica da će uskoro biti potrebno samo jednom registrirati svoj otisak prsta i nakon toga sigurno ulaziti u svoje aplikacije i internetske servise, izmamila nam je osmijeh na lice.

Zasad je poznato samo da će se biometrijska identifikacija koristiti za Google Password Manager.

Prvi će ovu mogućnost dobiti korisnici Googleovih Pixela, a potom i svi ostali korisnici uređaja Android s verzijom 7 ili kasnijom.

No, iako je biometrijska identifikacija sigurnija od lozinke jer je jedinstvena za svaku osobu i nije je potrebno mijenjati ili pamtiti, činjenica je da će i dalje biti potrebno upisivati lozinke na onim mjestima koja ne podržavaju biometrijsku identifikaciju. A takvih je, zasad, još uvijek mnogo.

Preporučujemo za Vas