Ova alatka omogućava da provjerite je li vam lozinka nekad bila hakovana

Kada se prijavite na neki site koristeći korisničko ime i lozinku koja se nekad našla na meti hakera dobićete upozorenje o tome, što će vam biti dovoljan znak da trebate promijeniti nešto od to dvoje
1957 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Google je upozorio korisnike da su milijarde lozinki i stotine hiljada kombinacija korisničkih imena i šifri hakovane. Sajber ​​stručnjaci upozoravaju da koristite jake lozinke za zaštitu računa.

Početkom ove godine Google je pokrenuo dodatak Password Checkup add-on za provjeru lozinke za web pretraživač Google Chrome. Na taj način možete saznati je li vaš račun hakovan odnosno je li vaše korisničko ime ili lozinka među četiri milijarde onih koji su hakovani.

Kada se prijavite na neki site koristeći korisničko ime i lozinku koja se nekad našla na meti hakera dobićete upozorenje o tome, što će vam biti dovoljan znak da trebate promijeniti nešto od to dvoje.

"Od našeg predstavljanja dodatka, više od 650.000 ljudi učestvovalo je u našem ranom eksperimentu. Samo u prvom mjesecu skenirali smo 21 milion korisničkih imena i 316.000 označili kao nesigurno", objasnila je Dženifer Pulman iz Googlea.

Važno je da pazite na svoje podatke, a ako uočite nešto sumnjivo sa svojim nalotima , odmah promijenite korisničke podatke.

Osim toga iz Googlea su upozorili da nikada ne koristite jednostavne lozinke jer hakeri imaju čitave popise jednostavnih lozinki.

"Ako koristite jake komplikovane i jedinstvene lozinke za sve svoje naloge ovaj rizik nestaje", rekla je Pulman.

Neke od najčešće hakovanih lozinki su: 123456, password, 123456789, 12345678, 12345, 111111, 1234567, sunshine, iloveyou, 666666, 123123, charlie, donald.

Bonus video: