Najnapredniji model Huaveja stiže bez ključnih Gugl aplikacija

Analitičari smatraju da će Huavej teško moći da uvjeri korisnike da kupe njegove uređaje i da će vjerovatno izgubiti mnogo mušterija izvan Kine
1641 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Aly Song/Reuters
Ilustracija, Foto: Aly Song/Reuters

Budući najnapredniji model telefona kineskog Huaveja stiže na tržište bez ključnih Guglovih aplikacija, što će biti otežavajuća okolnost za ovog tehnološkog giganta, koji je pod američkim sankcijama.

Portparol Gugla potvrdio je da ova kompanija iz Kalifornije neće izdati dozvole za aplikacije poput Gmail, Maps ili YouTube za novi uređaj zbog sankcija koje je uveo predsjednik Donald Tramp.

Kao rezultat, Huavej će moći da instalira u svoj uređaj "Mate 30" samo verziju operativnog sistema "android" otvorenog koda, prenio je AFP.

Huavej je postao drugi u svijetu po prodaji pametnih mobilnih telefona, ali bi zbog američkih sankcija, koje su uvedene iz bezbjednosnih razloga, mogao da se nađe u velikim problemima. Svi Huavejevi konkurenti neometano koriste Guglove aplikacije. Iako je administracija SAD proglasila suspenziju sankcija protiv Huaveja na 90 dana, to ne važi za nove proizvode ove kompanije, objavio je Gugl.

Analitičari smatraju da će Huavej teško moći da uvjeri korisnike da kupe njegove uređaje i da će vjerovatno izgubiti mnogo mušterija izvan Kine.

Kineski korisnici navikli su da kupuju "prazne" uređaje i da potom sami instaliraju softver, ali većina kupaca u drugim zemljama očekuje da aplikacije budu već instalirane u novom aparatu. Huavej je počeo razvoj sopstvenog mobilnog operativnog sistema "harmoni", ali nije poznato da ći će mu to pomoći da zadrži tržišni udio izvan Kine.

Očekuje se da će Huavej predstaviti telefon "mate 30" na događaju u Njemačkoj 30. septembra.