Huavej na putu da postane broj jedan

Udio Huaveja porastao je s 13,3 odsto na 15,8 odsto, ali smanjio se otkako je kompaniju na crnu listu u maju stavio američki predsjednik Donald Tramp. To američkim kompanijama omogućuje samo poslovanje s Huavejem s posebnom dozvolom. Epl ima tržišni udio od 10,5 odsto, a slijedi kineski proizvođač Xiaomi s devet odsto
2919 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Andy Wong/AP
Ilustracija, Foto: Andy Wong/AP

Broj pametnih telefona koji se prodaju širom svijeta opada. Potražnja za skupim telefonima posebno je smanjena, pokazuje studija koju je objavio institut za istraživanje tržišta Gartner.

U drugom tromjesečju ove godine prodato je 368 miliona pametnih telefona, što je 1,7 odsto više u odnosu na godinu ranije.

Lider na tržištu Samsung, nakon šest uzastopnih kvartala sa gubitkom, konačno bi mogao zabilježiti plus, pokazuju objavljene brojke. No potražnja za najnovijim izumom kompanije Samsung - S10 - smanjila se posljednjih godina, pokazuje analiza.

Potražnja za Epl iPhone uređajima takođe opada, iako nešto sporijim tempom nego na početku godine. Očigledno da današnji vlasnici top modela ne vide razlog za zamjenu uređaja za mnogo novca, kaže analitičar Gartner Anshul Gupta. Čak nije bilo dovoljno podsticaja za korisnike telefona srednje klase da pređu na skuplje modele.

“Mislim da će većina prodaje biti u rasponu cijena od 300 do 400 dolara”, predviđa Gupta. Ti uređaji nude obilje mogućnosti za mnoge korisnike.

Uprkos američkim sankcijama, kineski rival Huavej stekao je nove kupce i približio se svom postavljenom cilju - svjetskom broju 1. Posebno kod kuće, Eplov konkurent je porastao. S 58 miliona prodanih pametnih telefona, Huawei ima 20 miliona više telefona nego što Epl prodao iPhona.

Međutim, američke mjere protiv kineskog koncerna Huavej u cjelini će blokirati tržište smartfona, vjeruju stručnjaci na terenu. Vidljivo je da će Samsung i kineski rivali poput Xiaomija učestvovati u Huavejevom kolomaču, smatra Gupta.

Samsung je ostao br. 1 na globalnom tržištu u drugom tromjesečju i prema Gartnerovim proračunima povećao je svoj tržišni udio s 19,3 odsto u istom razdoblju prošle godine na 20,4 odsto ove godine.

Udio Huaveja porastao je s 13,3 odsto na 15,8 odsto, ali smanjio se otkako je kompaniju na crnu listu u maju stavio američki predsjednik Donald Tramp. To američkim kompanijama omogućuje samo poslovanje s Huavejem s posebnom dozvolom. Epl ima tržišni udio od 10,5 odsto, a slijedi kineski proizvođač Xiaomi s devet odsto.

Bonus video: