Procurjeli brojevi telefona nekoliko stotina miliona korisnika Fejsbuka?

"Fejsbuk" je potvrdio ovaj izvještaj, ali je precizirao da je vjerovatno riječ o upola manjem broju telefonskih brojeva zbog dvostrukih unosa
3847 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.09.2019. 17:43h

"Fejsbuk" je potvrdio da su telefonski brojevi stotina miliona korisnika ove društvene mreže bili ostavljeni na nezaštićenom serveru.

Prema podacima veb sajta "Tek kranč", 419 miliona zapisa o telefonskim brojevima nalazilo se na serveru koji je bio dostupan na internetu, a nije imao zaštitu u vidu pristupne šifre.

"Fejsbuk" je potvrdio ovaj izvještaj, ali je precizirao da je vjerovatno riječ o upola manjem broju telefonskih brojeva zbog dvostrukih unosa.

Pretpostavlja se da je propust nastao kada je 2018. godine ukinuta opcija potrage za korisnicima preko njihovih javno dostupnih informacija.

Mjera je preduzeta kao odgovor na skandal sa kompanijom "Kembridž analitika" i neovlašćenog korišćenja podataka o korisnicima u analitičke svrhe.

U izvještaju se navodi da je server sadržao nekoliko baza podataka sa različitim informacijama, uključujući identifikacionu oznaku korisnika "Fejsbuka" uz njihove telefonske brojeve.

Ova baza podataka u međuvremenu je uklonjena sa interneta i nema dokaza da su nalozi na "Fejsbuku" kompromitovani, saopštio je portparol ove kompanije.

U nekim slučajevima bili su izloženi i detalji poput imena korisnika, njihovog pola i lokacije po državama.

Bonus video: