Bezos otkrio koja je bila presudna stvar za uspon Amazona

Vrijednost kompanije u jednom trenutku je premašila bilion dolara, a Amazonov osnivač Džef Bezos postao je najbogatiji čovjek na svijetu
1213 pregleda 0 komentar(a)
Bezos, Foto: AP
Bezos, Foto: AP

Amazon je za malo više od 20 godina prešao put od obične online knjižare do internet giganta.

Vrijednost kompanije u jednom trenutku je premašila bilion dolara, a njegov osnivač Džef Bezos postao je najbogatiji čovjek na svijetu.

Brojni su razlozi uspona Bezosa i Amazona, ali prema riječima osnivača, jedna stvar je bila presudna.

Ta najpametnija stvar u istoriji Amazona u stvari je promjena načina održavanja sastanaka, piše "CNBC". Do te odluke na sastancima su se koristile klasične prezentacije napravljene u PowerPointu. Direktori koji su bili prisutni na sastancima stalno su požurivali prikazivanje slajdova, jer su bili prezaposleni i samo su htjeli da odrade slajdove što brže, prenosi Blic.

Zbog toga su Bezos i ekipa u potpunosti izbacili prezentacije i sada se na njihovim sastancima koriste posebno pripremljeni dokumenti s važnim temama za nadolazeći radni dan.

U sklopu nove metode, prvih pola sata sastanka provodi se u – tišini. Svi učesnici čitaju te dokumente i hvataju bilješke najvažnijih stvari, a kada ih pročitaju, raspravljaju o sadržaju dokumenta.

Medutim, Bezos nije jedini izvršni direktor koji podupire "tihe sastanke". Sličan metod primjenjuje i osnivač Tvitera i Skvera, Džek Dorsi.

Njegovi sastanci počinju sa desetak minuta tišine tokom kojih svi zaposleni čitaju planove u Gugl dokumentima, a svoje komentare zapisuju odmah u sistem, prenosi Tanjug.

Takav način održavanja sastanaka, prema Dorsiju, omogućava svim učesnicima sastanka da "budu na istoj stranici", zaposleni mogu raditi s različitih lokacija i "brže kritički razmišljaju".

Bonus video: